Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Publikace IVK č. 27: Mladí…


Publikace IVK č. 27: Mladí ekonomové (o) Václavu Klausovi. Festschrift k 75. narozeninám

Dokumenty, 20. 6. 2016

Předmluva Jiřího Weigl o jubilantovi, knize a jejích autorech

Před pěti lety vznikl a byl vydán u příležitosti 70. narozenin Václava Klause pamětní spis (cizím slovem „festschrift“), v němž více než 50 osobností různých oblastí veřejného života od nás i ze světa věnovalo jubilantovi svůj text jako narozeninový dárek. Byli mezi nimi světoví politici, vynikající akademici, osobní přátelé i bývalí a tehdejší spolupracovníci, kteří Václava Klause znali a oceňovali osobnost, názory i činy této velké postavy naší moderní historie a stále i současnosti.

Nyní, na počest životního jubilea ještě „kulatějšího“ – sedmdesátých pátých narozenin – vytvořila festschrift jako dárek Václavu Klausovi trochu jiná skupina autorů. Jsou jimi představitelé mladé generace těch, pro něž byl Václav Klaus učitelem i osobou, která formovala nejen jejich profesní a kvalifikační dráhu, ale i pohled na svět a ideovou orientaci.

O Václavu Klausovi bylo napsáno mnoho a jeho osobnost a dílo pitvali a pitvají ze všech stran nejen novináři a politologové, ale už i historici moderních dějin. Přesto je jedna stránka jeho osobnosti, o níž se zatím mnoho neřeklo. Je to role Václav Klause pedagoga a akademika, která je v plejádě jeho jiných, daleko viditelnějších aktivit poněkud opomíjena.

Přitom z hlediska podstaty jeho osobnosti je to role klíčová. Václav Klaus je svým celoživotním založením akademik – vysokoškolský učitel. Ze studií si přinesl trvalou lásku k ekonomii – své vědní disciplíně, z rodiny velký kulturní přehled, pracovitost a zvídavost, které v kombinaci s jeho zaujetím pro diskusi a polemiku, razancí názorů a osobním charismatem z něho učinily skvělého učitele a organizátora intelektuálního života.

Vzpomínám, jakou událostí byly v šedi 80. let semináře, které pořádal v SBČS, či později kursy Samuelsonovy ekonomie, které úžasným způsobem vedl a které navštěvovalo mnoho pozdějších významných postav naší politiky i ekonomiky.

Po Listopadu 1989 ani vrcholné státní funkce nezabránily Václavu Klausovi zůstat v dosahu jeho milovaného akademického světa. Přednášky, konference, setkání se studenty, to bylo trvalou součástí jeho cest po světě i u nás doma. Jeho věhlas reformátora mu přinesl mnoho dobrých přátel z nejprestižnějších světových vědeckých a akademických kruhů – za všechny chci zmínit například nobelisty Miltona Friedmana, Garyho Beckera či Roberta Mundella. Přednášky na univerzitách, besedy se studenty i účast na prestižních vědeckých a intelektuálních fórech, to vše k osobě Václava Klause neoddělitelně patří.

I v nejexponovanější funkci si v této době našel čas na praktickou výuku a jako prezident republiky několik semestrů přednášel na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. A právě mezi posluchači, kteří navštěvovali jeho přednášky a semináře, nalezl nové mladé spolupracovníky, z nichž někteří jej doprovázejí dodnes a naleznete je i mezi autory textů v této publikaci.

Založení Institutu Václava Klause po skončení prezidentského mandátu znamená otevření nové kapitoly života Václava Klause, v níž akademická orientace jeho osobnosti získává plné uplatnění. Přednášky, referáty, konference po celém světě, ale také aktivní účast v práci vědecké rady vysokoškolské fakulty a vedení disertační práce. To je vedle každodenní interakce s týmem většinou podstatně mladších spolupracovníků současná náplň jubilantova života.

A právě mezi mladými analytiky a stážisty v IVK vznikla myšlenka na dárek jubilantovi – a jak jinak, než ve formě odborných textů. Podíleli se na nich i ti, kteří z našeho kroužku vykročili do světa diplomacie či praktické politiky jako velvyslanec v Dánsku Jiří Brodský, i dnešní europoslanec a předseda strany Svobodných občanů Petr Mach nebo výrazná mladá tvář ODS Jan Skopeček. Dalšími autory textů této knihy jsou dlouholetý, ale přesto stále mladý spolupracovník Václava Klause ekonom a vysokoškolský učitel Martin Slaný, dále externí spolupracovníci IVK, kteří působí ve finančním sektoru, Jan Průša a Pavel Ryska, či nejmladší kmenoví analytici IVK – Filip Šebesta a Hana Lipovská, a nedávní stážisté v IVK – mladí ekonomové Michal Mareš, Ivo Strejček ml, Lenka Šetková a Aneta Urbanovská.

Ti všichni měli to štěstí s Václavem Klausem po odborné stránce spolupracovat, diskutovat s ním, získávat vedle něho zkušenosti a znalosti. Proto jejich texty obsažené v této knize nejsou jenom narozeninovým dárkem, ale také výrazem poděkování studentů svému učiteli.

Jiří Weigl, publikace IVK č. 27/2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu