Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Václav Klaus přivítal…


Václav Klaus přivítal prezidenta Černé Hory na půdě svého Institutu

Tisková sdělení, 7. 4. 2016

Václav Klaus přivítal ve čtvrtek dne 7. dubna 2016 v prostorách Institutu Václava Klause na pražské Hanspaulce prezidenta Černé Hory Filipa Vujanoviće, který je v těchto dnech na státní návštěvě České republiky.

Exprezident Václav Klaus představil svému někdejšímu dlouholetému protějšku činnost a prostory svého institutu a ocenil, že prioritou jeho návštěvy je kromě politických jednání i podpora vzájemného obchodu.

Prezident Vujanović se vrátil k poslednímu vzájemnému setkání s Václavem Klausem na prezidentské úrovni, které proběhlo v rámci jeho státní návštěvy v Černé hoře v dubnu 2011, a konstatoval, že „projekty českých společností, které se podařilo nastartovat na česko-černohorském podnikatelském fóru zahájeném námi dvěma před pěti lety v Podgorici, dnes viditelně přispívají k rozvoji, jímž Černá hora prochází.“

Český exprezident, který se s prezidentem Černé hory opakovaně potkává na nejrůznějších mezinárodních fórech, na společném setkání v IVK hodnotil rovněž aspiraci Černé hory na vstup do Evropské unie. Václav Klaus toto úsilí osobně podporuje s tím, že by si přál, aby do EU vstoupilo co nejvíce zemí světa. Prezident Vujanović v této souvislosti zdůraznil, že Černá hora je aktuálně jedinou zemí, která činí pro vstup do EU aktivní kroky.

Oba státníci se dotkli rovněž současné migrační krize, která zasahuje země na Balkáně se zcela jinou intenzitou, než kterýkoliv jiný stát v Evropě.

Setkání pokračovalo na přátelském obědě v restauraci Oliva Nera na pražském Betlémském náměstí, kde došlo i na diskusi o regionálních politických tématech týkajících se Jugoslávie, jejích bývalých i současných představitelů a vlivu soudního dvora v Haagu na domácí politiku jednotlivých postjugoslávských republik. 

Petr Macinka, Institut Václava Klause

V Praze dne 7. dubna 2016

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu