Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Lékaři, nebo spíše pan Kubek…


Lékaři, nebo spíše pan Kubek opět hrozí

Články a eseje, 5. 4. 2016

Každý z nás se osobně stýká s řadou lékařů, mediálně známých i zcela neznámých, vysoce postavených i „řadových“. Práce je baví, plně se v ní realizují, leccos je na našem zdravotnictví trápí, leccos těší. Nebojují o vyšší platy, ani nechtějí emigrovat. Nikdo z nich se v náhodné debatě ještě nikdy nezmínil Lékařskou komoru. Nic od ní nechtějí, jen je občas obtěžuje.

Proč se pan Kubek chová jinak? Protože není lékař (ač vzděláním a povoláním ano), ale je hlavně politik a „papaláš“. Proč chce letos pro lékaře růst platů o 10 %, když HDP poroste jen o 2,5 až 3 %. Proč žádá přerozdělení vytvořeného produktu ve prospěch lékařů? Na úkor koho?

Uveďme několik základních dat. Od roku 2000 do roku 2014 vzrostly veřejné výdaje na zdravotnictví o 96 %, platy lékařů o 164 %, ale HDP České republiky jen o 80 %. Jsou tedy lékaři a celé zdravotnictví diskriminováni oproti ostatním zaměstnaným lidem v ČR? Je nějaká profese, která má platy vyšší než průměr EU, a proto by ji bylo možné a správné „přibrzdit“?

Proč pan Kubek srovnává platy v ČR a Německu a přepočítává je platným nominálním měnovým kursem? Proč nepoužívá přepočet – jak to dělají všechny seriózní domácí i mezinárodní instituce – pomocí parity kupní síly (PPP), která tak enormní rozdíl v platech neukazuje. To znamená korekci o cca 56 %. (Oproti nominálnímu kursu 27,28 – průměr roku 2015 – korun za euro, je PPP 17,48.) Je-li tedy plat u nás 60 000 Kč a v Německu (hypoteticky) 10 000 eur, neznamená to, že je tam plat čtyř či pětinásobný. Je zhruba „jen“ méně než trojnásobný.

Rozdíl zůstává. Je způsoben jinou produktivitou práce a jinou ekonomickou úrovní země. Opravdu je nad IQ doktora Kubeka toto pochopit?

Václav Klaus, 5. dubna 2016

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu