Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl – tentokráte…


Co Klaus neřekl – tentokráte o Rusku, dementi č. 33

Co Klaus neřekl, 28. 8. 2008


Už jsem si skoro myslel, že se ke konfliktu v Gruzii nebudu vyjadřovat, neboť vše podstatné bylo řečeno. O své pravdě nepochybuji, jsem přesvědčen, že podobný názor zastává většina občanů České republiky a také většina na naší politické scéně (kdyby se dalo v parlamentu udělat skutečně tajné hlasování).

K této poznámce, která je tak trochu „navíc“, mne vyprovokoval neuvěřitelně hloupý článek pana Štětky, publikovaný v týdeníku Ekonom s názvem „Mráz přichází z Hradu“ (Ekonom, č. 35, 2008, ze dne 28. 8. 2008). Jeho věty, že chci vyvést Českou republiku z Evropské unie a „dovést ji jako Mojžíš do zaslíbeného Společenství nezávislých států“, jsou spíše k pousmání se, i když se tím vypouštějí do vzduchu formulace velmi nebezpečné. Stejně tak je možné hodnotit jeho větu, že jsem proměnil „letošní srpen v měsíc česko-ruského přátelství“.

Zaujalo mne ale něco jiného. Stále prý kritizuji Brusel (ano, kritizuji, protože v něm žiji a trápí mne to) a že mám pro Moskvu „slova převážně vstřícná“. A tady musím protestovat. Nejsem si vědom, že bych kdykoli, jakkoli hodnotil Rusko. Vidí to pan Štětka tak, že absence silácké kritiky (z bezpečí uctivé vzdálenosti) a nepletení se do situace v cizí zemi, procházející velmi složitou postkomunistickou fází, jsou „vstřícnými slovy“? Já jsem o ruském vstupu do gruzínského konfliktu nic pozitivního neřekl. Jen jsem protestoval proti jednostrannému obviňování Ruska jako příčiny konfliktu. Nic více, nic méně. Také jsem řekl (a v úterý navrhoval předsedovi vlády a jeho dvěma kolegům říci společně), „že masivní nasazení ruské armády bylo evidentně nadsazené“ a „že je třeba požadovat úplné navrácení obou bojujících stran do pozic před gruzínským útokem“.

Já vím, že se to panu Štětkovi do jeho komentářů nehodí, protože o pravdě se píše každotýdenní (pro redaktora povinný) komentář obtížněji. Neuvěřitelné je také jeho (a dalších komentátorů) připomínání, že jsem držitel Puškinovy medaile, právě v této souvislosti. Chtěl bych mu říci, že jsem už dostal v zahraničí více než 40 různých cen a z toho nejméně 20 jich bylo v USA. To se také panu Štětkovi nehodí?

Ale možná je všechno úplně jinak. Možná, že je to jenom nezávazná hra. Pan Štětka ve stejném článku říká i toto: „Aby bylo jasno, Klaus má v řadě svých úvah kolem Ruska akademickou pravdu“. Sice nevím, co je neakademická pravda, ale asi tím pan Štětka přiznává, že on sám hájí nepravdu. A to je smutné.

Václav Klaus, 28. 8. 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu