Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisník Václava Klause č. 6 …


Zápisník Václava Klause č. 6 prezident ve Vietnamu

Články a eseje, 2. 10. 2006

Tajfun v jihočínském moři s centrem v Danangu, kam jsme měli na sobotu a neděli jet, ale kam nás vietnamští představitelé za žádnou cenu nechtěli pustit, změnil naše cestování. Pružnost vietnamské strany však byla obdivuhodná. Místo toho jsme odjeli do Saigonu (dnes Hočiminova města) a odtud tři hodiny autem na pobřeží do letoviska Phan Thiet.

Dlouhá cesta mezi tisíci či desetitisíci motorek či spíše mopedů v idylicky vypadající zeleni rýžových polí, bambusů, palem a tisíců dalších neznámých rostlin, s krávami a bůvoly volně se pasoucími a nakonec teplé moře s obrovskými vlnami (byť v dešti) byla velkým zážitkem.

Člověk si zde také uvědomí už dávno nedoceňovanou roli bývalých koloniálních mocností v utváření jimi ovládaných zemí. Navštívil jsem už řadu kdysi anglických kolonií, ale ty vypadají úplně jinak než Vietnam. Přímo se nabízí termín Francouzská Indočína. Architektura měst a vesnic i jednotlivých staveb je velmi hezká a vlastně v něčem stále francouzská.

Špičkoví američtí politikové jsou tu každou chvíli. Přede mnou se do hotelové VIP knihy podepsal americký ministr Rumsfeld (před ním Kofi Annan) a v listopadu přijede prezident Bush. Přesto minulost zapomenuta není. Připomnělo mi to leccos našeho, to, jak jsme v éře komunismu nefandili mužstvům Sovětského svazu, ať hráli s kýmkoli. Vietnamský prezident mi barvitě líčil, jak všichni nadšeně fandili, když jsme letos vyhráli 3:0 nad USA. Aby prezident země na druhém konci světa znal po čtyřech měsících jména střelců všech našich gólů je pro mne neuvěřitelné.

Naše země je tu vidět, i když samozřejmě daleko více na severu než na jihu. Česky dobře mluví mnoho lidí, kteří u nás studovali a kteří i dnes sledují na internetu naši televizi (a několik z nich i mé webové stránky). Při jednání s prezidentem tři náměstci ministrů mluvili česky. A předseda vlády připomíná, že ve válce deset let držel v ruce náš samopal. Byl s ním moc spokojen.

Václav Klaus,  Hočiminovo město, 1. října 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu