Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky Václava Klause pro Český rozhlas Radiožurnál

Rozhovory, 13. 11. 2005

Václav Klaus: Mám možná ještě slabý hlásek, protože jsem se dnes v časných raných hodinách vrátil z Indie takže ještě nevím, kolik je správně hodin. Letěli jsme asi dvanáct hodin, takže jsem trochu zmaten, ale snad na Vaše otázky budu schopen odpovídat.

Hana Hikelová: Pane prezidente kromě kongresu ODS, jejímž jste čestným předsedou, jste jako hlava státu dosud nikdy nenavštívil sjezd žádné jiné politické strany, proč jste po té namáhavé návštěvě Indie a dlouhém zpátečním letu udělal v případě právě KDU-ČSL výjimku?

Václav Klaus: Nenazval bych to úplnou výjimkou. Různé zdravice jsem vždycky posílal a tady,v dnešní přeci jen takové křehké nestabilní rozhádané politické situaci, jsem považoval za dobré říci nějaká pozitivní slova. Ne slova přidávající k dnešní míře rozhádanosti, které je u nás více než dost. Respektuji tuto politickou stranu, nebyl jsem jejím členem a skoro si troufnu, že smím říci nahlas, že asi nebudu jejím voličem, ale prostě tuto stranu plně respektuji, oceňuji její přínosy a oceňuji to, jakou roli v naší zemi na naší politické scéně dnes hraje.

Hana Hikelová: Předseda ODS Mirek Topolánek včera na sjezdu KDU-ČSL prohlásil, že křesťanští demokraté vytvořili smutnou stafáž a politické krytí neuvěřitelným programovým personálním a politickým kotrmelcům sociálních demokratů. Zároveň ale ocenil identitu KDU-ČSL a nevynechal je z povolebních úvah o spolupráci. Odlišujete se v pohledu na KDU-ČSL od svého nástupce v čele ODS?

Václav Klaus: Zaprvé se přiznám, protože jsem opravdu právě přijel z Indie, že jsem tyto výroky neslyšel, tak je nechci nějak zásadním způsobem komentovat. Prezident má úlohu být spíše svorníkem politických stran, má si spíše přát, aby byly nerozhádané a ne zdůrazňovat dramatické odlišnosti. Když budu předsedou politické strany, tak mohu mít větší motivaci zdůraznit to či ono. Myslím, že teď se rozehrává další kolo předvolební rétoriky, a tak předpokládám, že každý z těch zúčastněných zde zvolil slova, která považoval v dané chvíli za optimální pro sebe sama.

Hana Hikelová: S KDU-ČSL jste měl a máte bohaté zkušenosti jako předseda vlády jako předseda poslanecké sněmovny a nyní jako prezident. Registrujete v jejím politickém projevu nějaký posun, jinak řečeno, je tou klidnou silou, jak o sobě říká od dob Josefa Luxe?

Václav Klaus: Jak jste možná slyšela, dostal jsem jeden potlesk v průběhu mého projevu a to bylo přesně, když jsem s jistým pousmáním řekl, že KDU-ČSL zůstává onou klidnější silou našeho politického spektra. Myslím, že jsem delegáty sjezdu potěšil. V tomto smyslu myslím, že tuto roli hraje. Jakkoliv tato slova, jako kterákoliv jiná v tomto smyslu, jsou jistou nadsázkou. Ale myslím, že svou roli hrají a já jsem také ne náhodou tato slova použil.

Hana Hikelová: Za dobu Vašeho pobytu na státní návštěvě v Indii se u nás doma seběhlo několik událostí. Ve čtvrtek uvalil ministr zdravotnictví David Rath nucenou správu na VZP. Vy už jste z Indie vzkázal, že to pokládáte za neopodstatněné a může to situaci ještě zhoršit. Proč je uvalení nucené správy podle Vás neopodstatněné pane prezidente?

Václav Klaus: Myslím, že to by bylo na vážnou ekonomickou debatu a usmívám se, když mi někteří účastníci této debaty říkají, že tomu nerozumím. To zase musím opravdu přece jenom trvat na tom, že o financích a financování něco vím, a o tom, co je vhodným řešením našeho problému ve zdravotnictví, jestli to je nucená správa na tuto organizaci na VZP nebo není, myslím, že na toto mohu mít silný názor. Jsem přesvědčen, že jde o krok, který nevede správným směrem, že bude destabilizovat situaci. První náznaky toho už dneska vidíme. Pro mě je to bohužel třetí v řadě mých prožitků za poslední dekádu. Za poslední desetiletí je to třetí pokus v řadě, pod jakýmisi hesly, zavádět nucené správy či převzít nějakou velkou firmu. Byla to Agrobanka před téměř desetiletím, byla to IPB před pěti lety, teď je to pokus o VZP. Vždycky, ve všech těch třech případech, vždycky jsme za to velmi těžce zaplatili. Říkám jako země, jako stát, jako daňoví poplatníci, vždy se to odrazilo v zakolísání tempa ekonomického růstu. Myslím, že tyto věci se mají řešit jinak.

Hana Hikelová: Ale přece jenom, vy jste zmiňoval Agrobanku a IPB, v tomto případě je to Všeobecná zdravotní pojišťovna, kde není v popředí pouze ten ekonomický zájem, přeci jenom Všeobecná zdravotní pojišťovna zastupuje většinu pojištěnců, co se týká zdravotního pojištění.

Václav Klaus: Samozřejmě dobře znám odlišnosti každého případu a mohu dobře definovat odlišnosti každého z nich. Tam v těch případech šlo o velký počet vkladatelů, byl tam tedy i zájem občansko veřejnostní a stejný zájem je zde i dneska. Do role prezidenta nepatří, aby znal detaily fungování Všeobecné zdravotní pojišťovny. Já vůbec nechci diskutovat o tom, jestli managament byl dokonalý, polodokonalý, průměrný, horší než průměrný, to vůbec nepatří mezi mé komentáře. O tom bych si nedovolil vyslovit ani jedno jediné slovo. Dovolil bych si, ale vyslovit slovo o tom, že problém dnešní Všeobecné zdravotní pojišťovny není v kvalitě managementu. Tím nechci říct, že by byl zlatý a že kdyby tam byl nějaký Bill Gates, že by to neudělal o kousek lépe než paní Musílková. To říci v žádném případě nechci, ale ten problém není v typu manažování VZP. Problém je v systému našeho zdravotnictví, našeho zdravotního pojištění. Systém našeho zdravotního pojištění si nevymyslelo dnešní vedení VZP, a to myslím je tak banální závěr, že je jasný úplně každému.

Hana Hikelová: Pane prezidente , ve čtvrtek oznámil ministr zemědělství Petr Zgarba, že příští týden odstoupí ze své funkce, a to kvůli kauze Pozemkového fondu a vydávání pozemků spekulantům. Jak na Vás celá tak kauza působí, co se týká právě restitučních nároků vydávaní pozemků Pozemkovým fondem?

Václav Klaus: Jestli dovolíte, já budu v tomto případě podstatně zdrženlivější. Zatímco zdravotnictví je tématem, kterým se dlouhodobě zabývám ve všech politických funkcích, které jsem zatím měl, a mám pocit, že o tom něco vím, protože jde o problém systémový, protože nejde o konkrétní použití padesáti milionů támhle nebo pozemků onde. Musím se přiznat, že co se děje s pozemky v Pozemkovém fondu, opravdu nevím, a žádný soud o tom nechci udělat. O tom, jestli někdo dával nebo nedával pozemky tak či onak, já prostě nevím a nebudu se ani pokoušet o to, abych se to nějakým specifickým způsobem dověděl. Na to máme jiné orgány, které toto mají posoudit.

Hana Hikelová: Veřejnost už zná jméno, které Vám premiér navrhne na funkci ministra zemědělství, má to být expert na ekonomiku v podstatě poslanec Jan Mládek za ČSSD. Když byste to měl zhodnotit, bude to jmenování bez problémů, nebo co si myslíte o této personální výměně?

Václav Klaus: Já ten návrh ještě nemám, a proto by bylo myslím férovější, abych s jakýmikoliv soudy posečkal. Pan Mládek je nepochybně velmi vyhraněným ekonomem s evidentně sociálně demokratickým viděním světa a je také ekonomem, který nebyl kdesi na Měsíci nebo na Marsu. To není Marťan, který by dnes padal do našeho politického světa. On tady byl celých těch šestnáct let a o tom, co dělal před tím nebo nedělal před tím, já prostě žádné komentáře vydávat opravdu nebudu.

Hana Hikelová: Jak se se sedmiletou zkušeností předsedy vlády díváte na personální změny v kabinetu Jiřího Paroubka množící se nedlouho před volbami.

Václav Klaus: Na straně jedné je nespornou pravdou, jestliže selže ministr, tak má být nahrazen, o tom není prostě pochyb. Děje se to ve všech stabilizovaných demokraciích a dokonce i v takových těch kancléřských systémech s větší silou předsedy vlády jako je anglický nebo třeba indický, který jsem zrovna v těchto dnech navštívil. Tam je rasantní výměna ministra docela běžnou součástí systému. Náš více parlamentní systém je trošku o něčem jiném. Je jasné, že velká četnost změn není žádným pozitivním signálem, neříká to, že jako premiér já jsem zvolil dobře, když jsem si tam dal ty a ty lidi, když je musím v zápětí po pár měsících odvolávat. V tomto smyslu tato personální nestabilita, to že za toto volební období máme tři premiéry a „x“ takto vyměněných ministrů, nás trošičku posouvá do těch méně stabilních zemí, a to bylo něco, čemu jsem se vždycky snažil vyhýbat.

Hana Hikelová: Pane prezidente děkuji za Váš čas a těším se opět na slyšenou.

Václav Klaus: Děkuji pěkně a zdravím všechny.

Hana Hikelová, Český rozhlas Radiožurnál, 13.11.2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu