Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky předsedovi vlády Mirkovi Topolánkovi

Dokumenty, 20. 1. 2009

Vážený pane předsedo vlády,

musím vyjádřit své hluboké znepokojení v souvislosti s případem vystavení díla pana Davida Černého v bruselské centrále EU. 

Nemohu přijmout ani metodu, ani obsah této události (záměrně mluvím o události, nikoli o uměleckém díle), která má potenci poškodit Českou republiku v jejích mezinárodních vztazích. Jsem velmi překvapen, že vůbec mohl nastat případ, kdy se za oficiální postoj naší země vydává dílo, které vzniklo jako soukromý vztah mezi umělcem a privátním investorem. Tento způsob „privatizace“ českého předsednictví Radě EU pokládám za nepatřičný a nepřijatelný. Odpovědnost za celou kauzu nese jednoznačně vláda.

Pokud nastala situace, že objekt a jeho sporné a urážlivé  vyznění pro jiné státy s vládou nikdo nekonzultoval, jsem tím šokován. Hrozím se představy, že podobně voluntaristický způsob prezentace ČR je pro členy Vaší vlády možný i v jiných případech. 

Vážený pane předsedo, 

pokládám za nezbytné, aby se vláda Vaším prostřednictvím od této nešťastné události veřejně distancovala a omluvila se našim partnerům – představitelům Bulharské republiky a její veřejnosti na místě prvním.

Chci Vás informovat, že první krok jsem již udělal svým vlastním dnešním omluvným dopisem bulharskému prezidentovi. Očekávám, že mě budete informovat o svých opatřeních na minimalizaci škod, způsobených touto nezodpovědnou a politováníhodnou událostí.

14. ledna 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu