Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl, a pan…


Co Klaus neřekl, a pan Hekrdla si to vymyslel – dementi č. 28

Co Klaus neřekl, 27. 2. 2008

Ve čtvrtek 21. února 2008 uveřejnil komentátor Práva Martin Hekrdla článek s názvem „Puch starých časů“. To, co tam říká, je téměř neuvěřitelné. Nevěřil jsem svým očím, když jsem si přečetl, že jsem v roce 1992 v časopise amerických sovětologů Problems of Communism řekl následující: „Vskutku, řekl bych že jednou z hlavních překážek našeho nynějšího vývoje je ideologická infiltrace ze Západu…chceme vybudovat ideologickou závoru“.

Pan Hekrdla dodává, že „tato slova nevyřkl Klement Gottwald na počátku poúnorových časů. Ani Gustáv Husák jako krédo normalizace. Na počátku polistopadové transformace se takto vyjádřil Václav Klaus“.

Trvalo mi několik dní, než jsem nalezl 16 let starý časopis a marně jsem tam hledal výrok: „chceme vybudovat ideologickou závoru“. Místo toho jsem tam našel výrok: „s těmito názory se v Československu musíme utkávat“ (anglicky: We have to fight such ideas in Czechoslovakia). To je velký rozdíl. Mimochodem, obrat „ideologická závora“ je ze slovníku předlistopadového Rudého práva. Zajímavé je ale hlavně to, o jaké názory jde, což nám pan Hekrdla ve svém článku vůbec neříká.

Ve svém tehdejším článku jsem psal, že „nemáme zájem o třetí cestu“. Argumentoval jsem, že „levicoví intelektuálové ve Spojených státech, kteří ztratili téma a trápí je klesající poptávka po jejich výrocích, hledají trhy v nových demkraciích střední a východní Evropy. Nás však nezajímá trh socialistických snů levicových liberálních ekonomů z této strany oceánu“. Pak následovala věta, kterou jsem již zmínil, že se s těmito názory musíme utkávat. A teprve pak byla věta, že tato „ideologická infiltrace ze Západu“ je jednou z „hlavních překážek našeho nynějšího vývoje“. Je zřejmé, že jsem kritizoval jinou „ideologickou infiltraci ze Západu“, než Klement Gottwald, nebo Gustáv Husák. Opravdu tomu pan Hekrdla nerozumí? Spíše si myslím, že tomu rozumí, ale že za každou cenu hledá cesty, jak mne napadat.

Václav Klaus, 27. 2. 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu