Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Předmluva prezidenta…


Předmluva prezidenta republiky Václava Klause ke sborníku CEPu: „Zahraniční investice – cíl hospodářské politiky?“

Dokumenty, 25. 2. 2008

Přímé zahraniční investice jsou přirozenou součástí tržní ekonomiky, zvláště v dnešním globalizovaném světě. Zahraniční investice napomáhají rozvoji ekonomiky, přinášejí nový kapitál, technologie a znalosti. Přesto lze vést legitimní debatu o tom, zda je jejich vliv skutečně tak zázračný, jak se někteří domnívají, a hlavně zda má stát zahraniční investory lákat speciálními výhodami či pobídkami. O tom pojednává nový sborník.

V části A přinášíme texty ze semináře „Přímé zahraniční investice – cíl hospodářské politiky?“, která se konala 30. října 2007. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman argumentuje, že zatímco přímé zahraniční investice jsou blahodárné, investiční pobídky jsou zbytečné. Člen bankovní rady České národní banky Vladimír Tomšík vyvrací některé mýty o přímých zahraničních investicích. Makroekonomická analytička Komerční banky Eva Zamrazilová varuje, že v ČR přichází éra repatriace zisků – od investic k dividendám. Poradkyně prezidenta republiky Stanislava Janáčková dává do souvislosti přímé zahraniční investice s režimem měnového kurzu a vstupem do eurozóny.

V části B otiskujeme řadu zajímavých doplňkových textů. Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku uveřejňuje část studie Národohospodářské fakulty VŠE, podle níž jsou investiční pobídky nevhodným nástrojem daňové konkurence. Bývalý místopředseda vlády pro ekonomiku a dnes místopředseda představenstva Škody Auto, a.s. Martin Jahn vyzdvihuje význam zahraničních investic pro českou ekonomiku a tvrdí, že lákat je pomocí pobídek je rozumné. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Drábek vysvětluje, proč se investiční pobídky přežily. Doktorand Národohospodářské fakulty VŠE Tomáš Munzi kritizuje pobídky jako druh investičního korporativismu.

Přímé zahraniční investic určitě nepatří k cílům hospodářské politiky (jako růst HDP, nízká nezaměstnanost či stabilita cenové hladiny), jsou však jedním z prostředků k jejich dosažení. Zahraniční investice jsou proto vítány. Jejich lákání pomocí investičních pobídek je však příliš nákladné a znerovnoprávňuje domácí ekonomické klima. Významnější pro příchod zahraničních investorů do země jsou nízké daně, dobrá infrastruktura, příznivé podmínky pro podnikání a fungující právní řád. Nejlepší investiční pobídkou jsou stejná pravidla pro všechny.

Václav Klaus, sborník CEPu, č. 65/2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu