Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na anketu týdeníku Reflex o devizových intervencích ČNB

Rozhovory, 19. 11. 2015

Jak hodnotíte dosavadní výsledky intervence ČNB a jak se díváte na jejich plánované trvání (tedy nejméně do druhé poloviny roku 2016)?

Od počátku jsem byl odpůrcem a kritikem příklonu ČNB k aktivistické měnové politice a ani po uplynulých dvou letech od jejího zahájení jsem svůj názor na tehdy zahájené devizové intervence ČNB nezměnil. Nesouhlasím s jejich zdůvodněním deflačním nebezpečím, protože ho nevidím. Nevěřím teorii a tím méně i praxi inflačního cílování. A nevěřím ani názoru, že netrefení arbitrárně stanoveného inflačního cíle, který si stanovují sami centrální bankéři (kteří jsou jen lidmi a nikoli nadpřirozeně inteligentními bytostmi), znamená důvod k panice.

V důsledku devizových intervencí česká hospodářská politika zůstává být extrémně procyklická. Ve fázi rychlého růstu, v době, kdy to nikdo nepotřebuje, dodává naší ekonomice nepotřebné růstové stimuly, vytváří kursové polštáře a pokřivuje tržní relace. Nedávný švýcarský příklad i náš dosavadní vývoj navíc ukazují, že opuštění intervencí bude velmi riskantní a že šok, který způsobí, může mít pro ekonomiku velmi negativní důsledky. O době jejich dalšího trvání si proto neodvažuji nic předpovídat. ČNB se namlsala svým aktivismem (a svým přesunem do role mediálních celebrit) a bude se je bát ukončit.

Pokud je skutečně cílem centrální banky (nejen u nás) zvýšit spotřebitelskou inflaci, nebylo by efektivnější poslat tedy na účty lidí nově “vytištěné” peníze přímo, a nekrmit finanční sektor, ze kterého pak peníze „netečou“ dál?

Není divu, že snahy ČNB měnovou politikou zvýšit inflaci – v situaci dramatického poklesu světových cen paliv a surovin, při slabém ekonomickém růstu celé Evropy, při oslabení eura, při zpomalování růstu čínské ekonomiky, při protiruských sankcích a při tradiční české mzdové zdrženlivosti – nejsou příliš úspěšné. V úspěšnost pokusů řešit hluboké ekonomické problémy jejich „přelitím vlnou“ natištěných peněz ale nevěřím vůbec. Příčiny dnešních problémů vyspělých zemí spočívají v reálné ekonomice, v nedostatečné konkurenceschopnosti firem a ve špatné alokaci zdrojů. Tyto strukturální defekty politika „kvantitativního uvolňování“ pouze prodlužuje a dále umožňuje.

Obávám se, že ani mytické shazování natištěných peněz z vrtulníku samo o sobě potřebné ozdravení ekonomiky přinést nemůže, i když souhlasím, že finanční sektor v roli transmisního mechanismu právě v dnešní době evidentně selhává. Nízká míra inflace má však hlubší, nikoliv pouze měnové příčiny, a proto samotnou měnovou politikou nelze její krátko- a střednědobé vývojové trendy zvrátit.

Václav Klaus, publikováno v týdeníku Reflex dne 19. listopadu 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu