Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidentovi Bulharské…


Dopis prezidentovi Bulharské republiky

Dokumenty, 20. 1. 2009

Vážený pane prezidente,

dovolte, abych Vám napsal v souvislosti s plastikou nazvanou Entropa, která byla instalována v Bruselu v budově Rady Evropské unie v rámci českého předsednictví. 

Tuto plastiku v žádném případě nepovažuji za vtipnou, ani za povedenou. Její jedinou ambicí je šokovat a mystifikovat. Plně sdílím rozhořčení bulharských představitelů a mnohých občanů, kteří proti tomuto „uměleckému dílu“ protestují.

Chci Vás ujistit, že mi vždy záleželo a záleží i teď na dobrých vztazích mezi Bulharskem a Českou republikou a rezolutně odmítám jakékoli formy provokace – včetně těch vydávajících se za umění – které tyto vztahy znevažují a poškozují. Jak dobře víte z našich osobních rozhovorů, jde mi i o to, aby Česká republika vykonávala předsednictví v Radě Evropské unie vážně a aby řešila konkrétní úkoly, které z této její role vyplývají. 

Neztotožňuji se s tím, aby bylo české předsednictví politicky i mediálně vnímáno ve světle podobných projektů jakým je Entropa, které předsednictví zneužívají a znevažují ho.

Těším se na další možnost se s Vámi setkat a dovolte, abych Vám a Vašim prostřednictvím i bulharským občanům vyjádřil projev úcty. 

S přátelským pozdravem

Václav Klaus

14. ledna 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu