Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Sdělení ředitele Tiskového…


Sdělení ředitele Tiskového odboru KPR

Tisková sdělení, 10. 3. 2005

K dokreslení pozadí sporu, který se v těchto dnech začal vést v některých médiích v souvislosti s dopisem prezidenta republiky ministru spravedlnosti ohledně rozhodnutí prezidenta posečkat se jmenováním několika soudních čekatelů soudci vzhledem k jejich věku, dávám k dispozici text dopisu, který prezident ministru spravedlnosti poslal již před dvěma měsíci. Tedy v době, kdy žádný návrh ministra na jmenování nových soudců ještě neexistoval.

Prezident republiky v něm – mimo jiné – s předstihem vyzývá ministra spravedlnosti k nalezení společné cesty řešení problému kandidátů, jejichž věk nesplňuje současnou zákonem danou věkovou hranici a vysvětluje svůj postoj k tomuto problému.

Připomínám také, že ústava ani další zákony nespecifikují, jakým způsobem prezident republiky dostává návrhy na jmenování soudců. Vládní angažmá je podle ústavy teprve v následné kontrasignaci premiérem. Proto by s ministrem spravedlnosti nemělo jít o žádný zásadní spor, ale o velmi rozumnou dohodu.

Celý text dopisu naleznete v příloze.

Petr Hájek
ředitel Tiskového odboru KPR

V Praze dne 10. března 2005

Příloha: Dopis prezidenta republiky Václava Klause místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti České republiky Pavlu Němcovi

Vážený pane ministře,

dozvěděl jsem se o Vašem úmyslu zlepšit složitou situaci českého soudnictví zvýšením dosavadního počtu soudců, což asi může být jednou z možných cest, ale růst kvantity má svá známá úskalí.

Váš záměr může být úspěšný pouze za předpokladu, že nově jmenovaní soudci budou osoby dostatečně vyzrálé a disponující patřičnou odbornou i životní zkušeností. Pevné stanovení věkové hranice sice nemůže být stoprocentní zárukou připravenosti kandidáta pro výkon této náročné funkce, přesto je její stanovení jistým poselstvím adresovaným zájemcům o tuto profesi i těm, jejichž osudy budou mít noví soudci v soudní síni ve svých rukách.

Ústava mi v oblasti personálního formování justice svěřila část jmenovací pravomoci a s ní i značnou odpovědnost. Jsem přesvědčen, že teprve věk kandidáta nad 35 let může poskytnout jakousi záruku naplnění osobnostních předpokladů, které je třeba na soudce klást. Nechci přímo žádat, abyste mi ke jmenování nenavrhoval ty z kandidátů, kteří by tuto věkovou podmínku nesplňovali, ale rád bych byl, kdybychom v této věci nalezli nějakou cestu k řešení.

Rád se seznámím s Vašimi návrhy.

S pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 14. ledna 2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu