Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Japonský zápisník č. 1


Japonský zápisník č. 1

Články a eseje, 13. 2. 2007

Prvním překvapivým dojmem z Japonska jsou vysoké a rozsáhlé hory, které přelétáváme, když se blížíme k Tokiu. Člověk s nedokonalou znalostí zeměpisu očekává pouze posvátnou Fuji a pak skoro nic. Není tomu tak.

Druhým dojmem, nikoli však překvapením, je „hustota“ využití každého kousíčku země, která má neobyvatelné hory, 13x více obyvatel než Česká republika, ale je jen 5x větší. Absence jakéhokoli volného prostoru a natlačenost budov a dopravních cest vedle sebe je něčím, pro našince těžko pochopitelným a poněkud klaustrofobickým. Tokio má na malém prostoru více obyvatel než celá naše země.

Mírným překvapením je dnešní japonská prosperita. Člověk uvěřil všem těm katastrofickým zprávám o ekonomické stagnaci devadesátých let (pokračující až do poloviny tohoto desetiletí), o mnoha letech deflace, o řetězovém kruhu krachů velkých firem, ale nic z toho tu není vidět. Japonsko sice už není oním východoasijským „tygrem“, který se má brzy stát nejvyspělejší ekonomikou světa, ale druhou největší ekonomikou světa (po USA) stále je.

Problémy minulého desetiletí způsobily, že Japonsko poněkud vypadlo z módy. Co způsobilo předcházející japonský zázrak zůstává nejasné. Určitě i životní filosofie, kázeň, skromnost, nehledání přepychu, neusilování o co nejkratší pracovní dobu a o co nejdelší dovolenou, naopak úsilí o maximální výkon. Současně ale i návyk na pomoc státu – na úkor domácí spotřeby a hlavně na úkor státního dluhu, který dnes činí 1,7 HDP. Maastrichtské kritérium je 0,6 HDP, u nás je to – i přes rozhazování socialistických vlád v posledních letech – zhruba polovina.

Něco na chování Japonců „drhne“. Jiný kraj, jiný mrav, ale tady je ještě něco navíc. Řadu let zde žijící Čech říká, že u nás v mezilidských vztazích dominuje horizontalita vztahů, zatímco v Japonsku vertikalita. To zní příliš vznešeně, ale chce se tím říci to, že zde velmi silně působí princip nadřízenosti a podřízenosti. U nás se tak moc vážně nebere.

Do zdejších novin právě dnes doputovala zpráva z Francie o výrocích prezidentské kandidátky S. Royalové v předvolební kampani. Odsuzuje „bláznivý kapitalismus a divoký liberalismus“, chce zvýšit důchody i minimální mzdu, v Evropě nechce „fiskální a sociální dumping“, ale zato chce pokutovat francouzské firmy za „outsourcing“ pracovních míst do ciziny. To je velmi významné vědět a být na to připraveni.

Václav Klaus, Tokio, 13. 2. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu