Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky Václava Klause u příležitosti státní návštěvy Vietnamu

Projevy a vystoupení, 29. 9. 2006

Vážený pane prezidente, vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych Vám při této slavnostní příležitosti poděkoval za pozvání k návštěvě Vaší země a za velmi srdečné přijetí, kterého se mně a mé delegaci u Vás dostává.

Přestože Vietnam a Českou republiku dělí vzdálenost tisíců kilometrů, troufám si tvrdit, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou v mnoha ohledech výjimečné. Pojí nás desítky let mimořádně intenzívní všestranné spolupráce. V paměti našich národů zůstává podpora, kterou bývalé Československo poskytovalo vietnamskému lidu v tragických obdobích válečných událostí ve druhé polovině 20. století. Spojuje nás hustá síť mezilidských vazeb a kontaktů, které mezi občany našich zemí vznikly v minulosti a s neztenčenou intenzitou se rozvíjejí do dnešních dnů. Česká republika se stala domovem desítek tisíc vietnamských občanů, kteří svou pílí a pracovitostí přispívají k našemu rozvoji a představují trvalé pouto, které dává mnoho impulsů pro spolupráci v mnoha oblastech. Díky nim je pro nás Vietnam, země tak odlišná svou kulturou, zeměpisnou polohou i přírodními krásami, zemí blízkou. Moje dnešní návštěva chce vedle našeho zřetelného zájmu na rozvoji standardní politických a hospodářských styků symbolizovat i tuto specifickou česko-vietnamskou mezilidskou relaci, o níž si troufám tvrdit, že je – mezi tak vzdálenými a v řadě ohledů velmi odlišnými zeměmi – unikátní.

Vážený pane prezidente, od počátku devadesátých let došlo ve světě k podstatným změnám. Skončila studená válka, skončilo rozdělení světa na znepřátelené bloky a následně v evropských zemích bývalého východního bloku, včetně České republiky, proběhla zásadní společenská a ekonomická transformace. Česká republika je dnes vyspělou zemí s rychle rostoucí ekonomikou, je členským státem Evropské unie, a je zemí, která se svými výrobky úspěšně prosazuje na trzích celého světa.

Pozorně sledujeme velmi dynamický vývoj, který probíhá ve Vašem regiónu a ve Vaší zemi. Jsem přesvědčen, že úspěšný rozvoj ekonomik obou našich zemí spolu s tradicí našich dobrých vztahů vytvářejí velmi dobré předpoklady pro vzájemnou hospodářskou spolupráci. Důkazem mimořádného zájmu českých podnikatelských kruhů o využití a rozšíření potenciálu naší vzájemné spolupráce je velká mise zástupců předních českých firem, kteří doprovázejí mou delegaci na této návštěvě. Věřím, že se svými vietnamskými partnery tuto příležitost využijí.

Jsem velmi rád, vážený pane prezidente, že v průběhu této návštěvy budu mít příležitost navštívit vedle Vašeho hlavního města i další části Vaší krásné země a poznat některé památky Vaší historie a přírodní krásy. Dobře víme, s jak těžkým dědictvím nedávné historie se musela Vaše země vyrovnávat, jak náročné bylo překonávat důsledky rozdělení země a následky ničivých válek, které řadu dlouhých let pustošily území Vietnamu. Jsem přesvědčen, že rychlý rozvoj, který Vaše země zažívá, představuje nadějnou cestu k šťastnější budoucnosti občanů Vietnamu.

Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych pozvedl číši a připil na šťastnou budoucnost Vaší země, na česko-vietnamské přátelství, na zdraví Vás a Vašich blízkých.



Václav Klaus, Hanoj, Vietnam, 29. 9. 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu