Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident odpověděl na dopis…


Prezident odpověděl na dopis předsedy vlády

Tisková sdělení, 14. 2. 2006

Prezident republiky Václav Klaus dnes 14. února odpověděl na dopis předsedy vlády ze dne 10. února t.r. v němž premiér intervenuje ve prospěch podpisu zákona o registrovaném partnerství. Prezident ve své odpovědi upozorňuje na zásadní rozpor mezi stanoviskem vlády a premiérovým dopisem z minulého pátku. Text dopisu uveřejňuji v plném znění:

Vážený pane předsedo,

obdržel jsem Váš dopis, ve kterém mě „naléhavě žádáte“, abych podepsal zákon o registrovaném partnerství.

Upřímně řečeno, nevím, z jakého titulu tento svůj požadavek vůči mně vznášíte. Z titulu předsedy vlády pravděpodobně ne, protože vláda tento poslanecký návrh neschválila, měla k němu množství faktických připomínek, z nichž ani jediná nebyla při projednávání v parlamentu akceptována.

Zákon, tak jak byl přijat, obsahuje velké množství velmi sporných ustanovení, s nimiž nemohu souhlasit nejen já, ale nesouhlasila s nimi ani sama Vaše vláda. Stanovisko vlády k tomuto návrhu zákona, které jste podepsal a zaslal Poslanecké sněmovně, mimo jiné říká, že „registrované partnerství nemůže být postaveno na úroveň rodině, a proto například nelze partnera zařadit do první dědické skupiny spolu s dětmi a manželem“. V jiné námitce jste protestoval, aby zákon zakládal „vyživovací povinnost mezi registrovanými partnery, vztah k dětem a vznik společného jmění“, atd..

Musím tedy z toho soudit, že zákon, tak, jak byl oběma komorami parlamentu přijat, neodpovídá stanovisku Vaší vlády. Vidím proto zásadní rozpor mezi postojem vlády, který jste svým podpisem stvrdil v květnu minulého roku, a dopisem, se kterým jste se na mě obrátil nyní.

Soudím tedy, že jste se na mě obrátil jako místopředseda ČSSD a jako takový ho vnímám.


Vážený pane předsedo vlády,

problematika tohoto zákona má zásadní význam pro hodnotovou orientaci celé naší společnosti. Proto by neměla být zneužívána a rozhodování o ní by nemělo probíhat pod jakýmkoli stranickým nátlakem.

Můj postoj, na rozdíl od Vašeho, je v této věci dlouhodobě neměnný a nepodléhá momentálním předvolebním hrám.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

Petr Hájek
ředitel Tiskového odboru

V Praze dne 14. února 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu