Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Zdravice prezidenta republiky…


Zdravice prezidenta republiky adresovaná sjezdu KDU–ČSL

Dokumenty, 30. 5. 2009

Vážený pane předsedo, vážení delegáti sjezdu, dámy a pánové,

rád bych alespoň touto formou pozdravil jednání Vašeho sjezdu a popřál mu úspěch a splnění cílů, které v něj vkládáte. 

Účasti na Vašich sjezdových jednáních jsem si vždy vážil a opakovaně jsem proto Vaše pozvání přijímal. Tentokráte se však Vašeho jednání osobně zúčastnit bohužel nemohu. Právě v této chvíli jsem ve Vatikánu na oficiální návštěvě Svatého stolce, jejíž významnou částí je setkání s Jeho Svatostí papežem Benediktem XVI.

Historie Vaší strany, jedné z nejstarších českých politických stran, je stejně dlouhá jako historie našeho samostatného státu. Vaše strana hrála významnou úlohu jak v politickém systému první republiky, tak i v období naší obnovené polistopadové demokracie. Podílela se na většině vlád, které v uplynulém dvacetiletí spravovaly naši zemi. Na naší politické scéně se zastává tradičních hodnot, na kterých stála a stojí naše společnost – obrany rodiny, života, křesťanských tradic. V řadě těchto témat jsem s Vámi nacházel společné či blízké postoje. 

Dnes se scházíte v nelehkém a neklidném období politického vývoje naší země i Vaší strany, což Vás staví před důležitá rozhodnutí, kudy, jak a s jakým vedením se ve Vašem politickém směřování dále ubírat. Není to nic nového. Dobře vím, že takovými křižovatkami Vaše strana prošla již několikrát. Mnohokrát jste se rozhodli správně. Věřím, že tomu tak bude i teď.

Je jen a jedině na Vás, na delegátech zastupujících početnou členskou základnu Vaší strany, kudy se v této chvíli vydáte. Za sebe, a nejen za sebe, bych si přál, aby bylo Vaše rozhodnutí zodpovědné, moudré a pro Vaši stranu prospěšné. Je to v zájmu KDU-ČSL, ale i v zájmu celé České republiky.

Václav Klaus, přečteno na sjezdu KDU-ČSL, Vsetín, 30. května 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu