Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Václav Klaus pro Lidové…


Václav Klaus pro Lidové noviny: Dr. Salzmann byl nejen významný bankéř

Články a eseje, 4. 10. 2023

V pondělí 2. října 2023 zemřel ve svých devadesáti čtyřech letech Dr. Richard Salzmann. Letos v květnu jsem mu přál k narozeninám a napsal jsem tam větu: „Zdá se mi neuvěřitelné dožít se 94 let. Moc Vám to přeji.“ Richard Salzmann byl legendou našeho bankovnictví. Znal jsem se s ním od roku 1968.

Někdy na jaře mně, mladému pracovníku Akademie věd, zavolal jakýsi Dr. Salzmann, že je z ústředí Státní banky československé a že má mimo jiné na starosti vzdělávání bankovních úředníků. Že čte mé články týkající se peněz a financí a že by bylo dobré, kdybych o tom přišel přednášet bankovním ekonomům. Odvezl mne na školení kamsi na Sázavu, nedaleko Senohrab, a od té doby jsme se znali a setkávali se. Nejednou jsme spolu šli i do Prčic.

Po srpnu 1968 byl sice vyškrtnut z KSČ, ale v bance jako celostátně známá osobnost zůstal. V závěru 80. let se zúčastňoval našich slavných bankovních seminářů a byl mezi těmi, kdo připravovali nezbytné změny, které v bance musely po pádu komunismu nastat. Zcela logicky se po zrušení monobanky a po oddělení centrálního a komerčního bankovnictví dostal do vedení nově vzniklé Komerční banky. Nakonec se stal jejím generálním ředitelem. Velmi se zasloužil o to, že naše komerční banky začaly rychle fungovat a že umožnily provedení ekonomické transformace. Když jsme v roce 1998 založili Centrum pro ekonomiku a politiku, stal se předsedou jeho dozorčí rady. V roce 1996 se stal senátorem (za jeden z obvodů Brno-město).

Byl – ač právník – velmi pragmatickým ekonomem a bankéřem a stal se – se svým nerozlučným motýlkem – jedním ze symbolů devadesátých let. Ani zdaleka nebyl jen bankéřem, byl velmi kultivovaným, téměř renesančním člověkem staré školy a velmi úspěšně vnucoval bankám a bankéřům, že mají podporovat umění. Byl především člověkem vnímavým, přátelským a se širokým společenským rozhledem. Tak si ho budeme pamatovat. Jeho dcera Eva je významnou herečkou, kterou známe i z Národního divadla.

V bankovnictví prožil v podstatě celý život. Někdy v 70. nebo 80. letech jsem v bankovní knihovně objevil staré výtisky měsíčníku Hlas banky a našel jsem tam, že v roce 1956 vyhrál celostátní soutěž o nejlepší rozbor hospodaření podniku mladý Richard Salzmann z pobočky Karlovy Vary. Když se dívám na své letošní přání k jeho narozeninám, vidím, že jsem před svým podpisem napsal „Váš, Vás si vážící“. Tím bych zakončil i toto krátké zamyšlení nad ztrátou velké osobnosti naší moderní éry.

Václav Klaus, Lidové noviny, 4. 10. 2023

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu