Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Newsletter Institutu Václava…


Newsletter Institutu Václava Klause - červen 2018

Dokumenty, 12. 7. 2018

Editorial 

Střední Evropě jako specifické entitě v rámci Evropy je věnována stále větší pozornost. Své „jinakosti“ si je vědoma nejen sama střední Evropa, ale začali si jí být vědomi i na Západě. Ostatně i pohled na náš graf IVK, který ukazuje rozdíly v přístupu k další integraci EU mezi zeměmi V4 a Západem, hovoří jasně. Nakolik toho je a bude schopna střední Evropa využít pro prosazení svých zájmů, to se teprve ukáže. Letní číslo Newsletteru IVK k tomuto tématu přináší hned ve svém úvodu překlad zásadního budapešťského projevu Václava Klause, předneseného na konferenci konané v rámci předsednictví Maďarska ve V4.

Steve Bannon na své pražské přednášce zdůraznil tři hlavní stavební kameny Trumpovy politiky: s mezinárodním obchodem a globalizací související „ekonomický nacionalismus“ (jak Bannon politiku nekompromisně nazývá), striktní migrační politiku a zklidnění americké intervenční politiky v zahraničí. Co bude znamenat první jmenovaný pro světový obchod, na to se ptáme v anketní otázce tohoto čísla.

V době, kdy si připomínáme stoleté výročí republiky, které několikrát hrozilo, že bude násilně navždy zničena – a nejsilněji mezi lety 1938-1945 – slyšíme zpoza naší západní hranice zcela neakceptovatelné, téměř revizionistické výroky. Přicházejí ve dnech, kdy také uplynulo 80 let od částečné mobilizace a posledních předválečných obecních voleb roku 1938, ve kterých se drtivá většina československých Němců vyslovila pro rozbití státu volbou zcela otevřeně nacistické Sudetoněmecké strany. Reagujeme na to dvěma texty ředitele IVK Jiřího Weigla. Je potřeba nepřestávat tyto věci opakovat.

Že se nepřestaneme věnovat ekonomickým otázkám, jak jsme slíbili v předešlém čísle, jsme v červnu dokázali uspořádáním ekonomického semináře na téma „nízké mzdy“, o kterém si můžete přečíst v závěru tohoto vydání. Sborník s rozšířenými příspěvky panelistů a dalšími doplňkovými texty připravujeme.

Filip Šebesta

Červnové číslo Newsletteru Institutu Václava Klause ve formátu PDF je ke stažení zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu