Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Václav Klaus, Ladislav Jakl,…


Václav Klaus, Ladislav Jakl, Jiří Weigl: Stop nenávisti - neporovnávat Trumpa s Hitlerem!

Články a eseje, 10. 2. 2017

Lidové noviny 8. února 2017 zveřejnily téměř neuvěřitelný článek svého redaktora Petra Zídka s názvem „Konec jistoty“, který je postaven na srovnávání Trumpa s Hitlerem a který končí slovy „zvolení Trumpa znamená pro Čechy to samé, co nástup Hitlera“.

Texty podobného obsahu a plné urážek na adresu demokraticky zvoleného prezidenta USA, který se jen před několika málo týdny ujal svého úřadu, známe. Mají u nás svůj předobraz v nejtemnějších dobách protektorátní a normalizační žurnalistiky.

Vždy platilo, že srovnáním kohokoli s Hitlerem končí diskuse. Hitler je historií ověřené a uznané zlo a o něm se spor vést nedá. Srovnávání Trumpa a Hitlera, které předvádí Zídek a které je neoriginálním napodobováním hysterie jistých kruhů v USA a Západní Evropě, je výrazem odmítnutí demokracie a svobody těmi, kteří si až dosud na Západě (a proto i u nás) monopolizovali moc.

Trump je demokraticky zvoleným prezidentem. Není reprezentantem politické korektnosti, genderismu, feminismu, LGBT lobby, klimantického alarmismu, pod jejichž útlakem Západ již dlouhá léta trpí. Trump naopak reprezentuje to, co až donedávna dělalo Ameriku úspěšnou a přitažlivou – svobodu jednotlivce hledat své štěstí, možnost svobodně vyjadřovat své názory, pocit odpovědnosti vůči celku, nikoliv vůči té či oné privilegované menšině.

Na rozdíl od svých předchůdců s ústy plnými lidských práv a šíření demokracie nikoho vojensky nenapadl. Nemá na svědomí statisíce zabitých civilistů a milióny lidí bez přístřeší. Neorganizuje převraty ani občanské války jinde ve světě. Pouze říká, že chce hájit americké zájmy a že nehodlá pokračovat v politice dosavadních zkompromitovaných elit. Jenom za to si vysloužil zuřivou nenávist svých konkurentů a protivníků doma i v Evropě. Jenom za to, co říká. Nikomu dosud nijak neublížil.

Přesto to pro ty, za něž mluví novinář Zídek, stačí k tomu, aby byl označen za nového Hitlera a samotné spojenectví s USA, doposud nezpochybnitelná osa naší bezpečnosti, ba samé státní existence, bylo přes noc zapomenuto.

Novinář Zídek naznačuje, že si máme hledat spojence jiné, než jsou USA. Koho nám nabízí? Mluví o „konci jistot“, ale jaké jistoty má na mysli? Má na mysli evidentní úpadek pozice Západu ve světě? Má na mysli rozvrat civilizačních hodnot Západu dnešní „kulturní revolucí“? Má na mysli násilné rozvracení států na nejrůznějších místech světa? Ekonomické zaostávání za Asií? Organizovaný import milionů migrantů do Evropy?

Má Petr Zídek sebemenší důvod a oprávnění označovat „preventivní jadernou válku proti Íránu, nebo Severní Koreji s tisíci mrtvých civilistů“ za „reálné vyhlídky směřování Trumpovy politiky“? Je možné bez trestu srovnávat oslavný pochod SA a SS centrem Berlína při jmenování Hitlera říšským kancléřem (v lednu 1933) s inaugurací amerického prezidenta (v lednu 2017)? Opravdu se dostali Hitler a Trump k moci hlasy „bigotně náboženských“ lidí? Považuje Trump jako Hitler armádu „za hlavní prostředek své politiky“?

Odmítáme tuto pokleslou politiku i žurnalistiku, která předvádí, co je ve skutečnosti politickou nenávistí, léta neblaze zakořeněnou v naší zemi. Odmítáme nezodpovědné rozbíjení našich vztahů s USA, které začíná v našich médiích nabývat na síle.

Václav Klaus, Ladislav Jakl, Jiří Weigl, publikováno v deníku Lidové noviny dne 10. února 2017.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu