Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Newsletter Institutu Václava…


Newsletter Institutu Václava Klause - listopad 2016

Dokumenty, 25. 11. 2016

Úvodník

Vážení čtenáři,

do rukou se Vám dostává výjimečně monotematické číslo Newsletteru IVK věnované vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Toto vítězství považujeme z mnoha důvodů za natolik zásadní, že jsme se mu rozhodli věnovat i toto celé listopadové číslo našeho měsíčníku.

Debata před prezidentskými volbami byla mimořádně bouřlivá nejen v USA, ale i v Evropě a u nás. Přesto se v ní Institutu Václava Klause dařilo být po celou dobu mimořádně aktivní a velmi úspěšně, trpělivě, seriózně a nutno dodat v českém veřejném prostoru zcela osamoceně uplatňovat názory, které, jak se později ukázalo, byly zcela ve shodě a v duchu s tím, co si myslela a přála i většina americké veřejnosti (připomeňme například anketu IVK o Donaldu Trumpovi v Newsletteru IVK říjen/2016). Právě z toho důvodu jsme si vítězství Donalda Trumpa dovolili částečně „přisvojit“ a označili ho v našem povolebním stanovisku IVK jako vítězství i naše. A proto také přinášíme čtenářům v tomto Newsletteru to nejzásadnější, co z naší strany v diskusi před americkými prezidentskými volbami i po nich zaznělo.

Přesto přese všechno je ale právě na tomto místě třeba také říci, že žádný pocit triumfalismu či snad konečného vítězství není v žádném případě na místě. Progresivistická touha řídit a přetvářet lidskou společnost vítězstvím Donalda Trumpa rozhodně neskončila. Stejně tak a proto nesmí skončit ani naše úsilí se jí bránit a nepodléhat ji. I přesto ale vítězství Donalda Trumpa jistou šancí na alespoň částečné vypuzení progresivismu z exekutivních funkcí v USA je. Věřme tedy společně, že toto dílčí vítězství dodá potřebný impulz pro renesanci zdravého rozumu a uměřenosti nejen Americe, ale i nám v Evropě.

Za tým IVK přeje příjemnou četbu

Filip Šebesta

Listopadové číslo Newsletteru Institutu Václava Klause ve formátu PDF je ke stažení zde.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu