Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Švýcarský zážitek


Švýcarský zážitek

Články a eseje, 24. 11. 2016

Z krátkých cest do ciziny „Zápisky“ nepíšu. Nemám dostatek zážitků, které by stály za zaznamenání. Pár hodin a jedna noc v Curychu mezi takové cesty patří. Proto jsem nic psát nechtěl. Přesto mne k tomu jedna věta vyprovokovala.

Byl jsem pozván, abych přednesl výroční přednášku, kterou jednou ročně pořádá švýcarský Svaz zaměstnavatelů v oboru „barvy a laky“. Je to vznešená akce – kromě byznysmenů jsou tam i švýcarští politici, novináři a několik velvyslanců – tentokráte český, německý a slovenský, resp. slovenská. Obvyklá debata o Evropě. Názory účastníků v diskusi k mému vystoupení se velmi lišily – učebnicově politicky superkorektní německý velvyslanec (paní Merkelová by z něj měla radost) a naopak Evropu realisticky vidící vysoce postavený švýcarský generál (který přišel v uniformě).

To by za komentář nestálo – snad jen „úžasný“ výrok německého velvyslance, že v EU žádný demokratický deficit není, neboť všichni funkcionáři EU mají dvojí legitimitu – národní a evropskou. Píšu ale kvůli slovenské velvyslankyni, takové bruselské svazačce.

S mými názory na EU zcela zásadně nesouhlasila, což ji neberu. Léta pracovala v bruselských institucích. Nemohu se ale smířit s jejím tvrzením, které si dovolila pronést v cizině, že nám EU strašně pomohla. Řekla, že bez EU bychom byli v takové situaci, v jaké je dnes Ukrajina. To považuji za strašlivou urážku. Napsal jsem to jako SMS několika kolegům a přátelům. Ocituji jednu odpověď: „Nad hloupostí takové argumentace zůstává rozum stát. Do EU jsme vstoupili v roce 2004 a těch předcházejících 15 svobodných let bylo nejšťastnějším obdobím. Neuznat to je opovrhování úsilí všech lidí. To by ve svobodné zemi muselo být na odvolání.“

Reakce dalších příjemců mé zprávy byly podobné. „To je asi nějaká slovenská Monika Pajerová“, „Je to další důkaz kiskovské atmosféry na Slovensku“, „to je asi svět Vašáryové“, „je to opovrhování vlastní zemí“, „ poslal bych ji hrát divadlo na Majdan“, atd.

Lidé jako ona jsou asi nepoučitelní. Ukazuje se, že manipulace EU propagandou je vysoce účinná. Mnoho lidí tomu asi opravdu věří. Neví, že je to propaganda. Spolu s paní Merkelovou si myslí, že jsou v EU média svobodná a že umožňují svobodnou výměnu názorů. Když jsem na letišti psal tyto řádky, přišla agenturní zpráva, že Angela Merkelová označila dění v Turecku za alarmující. Podle ní „boj proti terorismu neospravedlňuje omezení svobody tisku“. Myslím, že by se spíše měla věnovat svobodě tisku ve svém Německu. Německý velvyslanec výslovně řekl, že považuje svobodu médií v dnešním Německu za ukázkově dokonalou. Nevidím to tak, němečtí kritici německého politického establishmentu by o tom mohli vyprávět mnohé. (Ostatně já také.)

Zürich je pořád stejný (což je dobře), trochu jsem čekal, nebude-li po Brexitu a Trumpovi jiný. Není. I účastníci večerní akce byli většinově proti Brexitu a proti Trumpovi. I ve Švýcarsku.

Václav Klaus, 24. listopadu 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu