Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Stanovisko IVK k vítězství…


Stanovisko IVK k vítězství Donalda Trumpa

Tisková sdělení, 9. 11. 2016

Výsledek amerických prezidentských voleb vítáme. Jsme přesvědčeni, že je to dobře pro Ameriku, pro Evropu a celý Západ, i pro Českou republiku. Je to dobře pro celý svět. Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní. 

Americké prezidentské volby vyhráli normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé. Vyhráli nad politickými elitami, vyhráli nad politickým establishmentem, vyhráli nad manipulací jednotné mediální fronty, vyhráli nad nejvlivnějšími a nejmocnějšími zájmovými skupinami. 

Vítězství Donalda Trumpa je krutým zúčtováním s prezidentem Obamou a jeho politikou. Prezident Obama je v těchto volbách poraženým prezidentem. Stejně jako by bez prezidentství Jamese Cartera nebylo vítězství Ronalda Reagana, bez prezidentství Baracka Obamy by nebylo vítězství Donalda Trumpa. 

Byl poražen svět politické korektnosti, svět přetvářky, svět potlačování svobody projevu, svět elitářského sociálního inženýrství, svět smiřující se s úpadkem Západu a zříkající se jeho tradičních hodnot.

Byla poražena i řada lidí u nás. Jejich přehlídku vidíme v dnešních televizních debatách, vidíme tam jejich smutné a truchlivé obličeje. Byl poražen už čtvrt století dominující politický směr, který má v různých zemích světa různé názvy a představitele, u nás jim říkáme havlisté. Očekáváme však, že to nebude dlouho trvat a že mnozí z nich se stanou oddanými trumpisty.

Věříme, že to včerejškem nekončí. Po revolučním efektu brexitu a po neméně revolučním vítězství Donalda Trumpa očekáváme řetězovou reakci v evropských zemích. Evropa tyto dva impulsy potřebovala. Dělejme každý z nás všechno pro to, aby nezůstalo jen u nich.

Institut Václava Klause, 9. listopadu 2016

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu