Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zase jeden sjezd…


Zase jeden sjezd sudetoněmeckého landsmanšaftu

Články a eseje, 17. 5. 2016

Před více než 20 lety jsem – jako předseda vlády České republiky – pozval bavorského předsedu vlády Edmunda Stoibera na krátkou návštěvu do naší země. Sešli jsme se na několik hodin v Domažlicích, záměrně, aby to bylo nedaleko hranic. Čeští sociální demokraté, vedení Milošem Zemanem, tehdy hlasitě protestovali a trvali na tom, že český ministerský předseda má jednat výlučně s německým, nikoli bavorským kancléřem. Mnoho lidí na takové věci zapomíná.

Letos jel zástupce české vlády, vedené sociálně-demokratickým předsedou, na sjezd sudetoněmeckého landsmanšaftu jako oficiální zástupce české vlády. Ministr Herman (nikoli z ČSSD, ale z – ve své bezradnosti podobné – KDU-ČSL), tehdy kněz a sekretář kardinála Vlka, si už asi i v té době – stejně jako jeho šéf – myslel, že se má historie II. světové války přepsat a že se mají ze sudetských Němců udělat oběti nikoli Hitlera, ale Čechů. Před dvaceti lety jsme ještě měli sílu říkat, že je to lež – jak oni říkají – osvětimského typu.

Nevím, jestli pan Herman četl o víkendu v Bavorsku noviny. Já ano. Deník „Münchner Merkur“ otiskl rozhovor s u nás nechvalně známým europoslancem Posseltem, který byl nadepsán jeho výrokem „Eiskalt vorbereitetes Verbrechen“ – chladnokrevně připravený zločin. Nemluvil o Hitlerovi a jím vyvolané druhé světové válce. Mluvil o odsunu sudetských Němců. Asi už je to dnes politicky korektní „novou“ pravdou.

Václav Klaus, 17. května 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu