Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Vraťme se k debatě o našem…


Vraťme se k debatě o našem osvobození

Články a eseje, 11. 5. 2016

Letos nebylo kulaté výročí konce 2. světové války. Ubylo oficialit, které – svou podstatou a způsobem organizace – nemohou být úplně mimo realitu a navíc nedávají prostor extremistickým postojům. Proto se vytvořil prostor pro postoje svévolné a politicky účelové. Není možné na to nereagovat.

Letos to vypadá tak, jako by se 2. světová válka primárně odehrávala na západní frontě, jako by na východě šlo o málo, jako by se o všem rozhodlo na západě a jako bychom byli osvobozeni v podstatě ze západu. Protiargumentů je možné přinášet nekonečné množství, ale hrozí, že jim nebude neasloucháno. Proto snad jen suchá čísla.

Podle veřejně přístupných oficiálních dat (i OSN) přišlo při osvobozování Československa o život 116 amerických vojáků (podle některých zdrojů to bylo ještě méně), což není překvapivé, protože na západě Čech se nebojovalo (německé armády se chtěly dostat do amerického zajetí). Číslo ruských (sovětských) vojáků, kteří přišli o život, je 140 000, ale jsou i vyšší odhady. Znamená to, že sovětských vojáků zemřelo při osvobozování naší země tisíckrát více. I když připustíme možnou vyšší vyzbrojenost a tím i efektivnost americké armády, rozdíl tisícinásobku je velmi výmluvný. Je třeba ještě jiných důkazů?

Na území Sovětského svazu se bojovalo od června 1941 (ode dne, kdy já jsem se narodil), největší bitvy – o Moskvu, Leningrad, Stalingrad, Kursk a další – proběhly v letech 1941-43. Spojené státy se vylodily v Normandii až v červnu 1944. Atd. Atd.

Zkusme používat rozum.

Václav Klaus, 11. května 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu