Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Evropa se už asi opravdu…


Evropa se už asi opravdu zbláznila

Články a eseje, 5. 5. 2016

Poslední týden přinášel jednu, ještě před nedávnem zcela nepředstavitelnou informaci za druhou.

Víkend jsem strávil na kongresu AfD ve Stuttgartu. Promluvil jsem tam tak, že to Deutsche Welle označila za nejemotivnější projev kongresu. Mluvil jsem však tiše, ani jednou jsem nezvýšil hlas. Působit mohl jen obsah projevu. Viděl jsem tam také 1500 po zuby ozbrojených policistů, kteří i s vodními děly „bránili“ účastníky kongresu před extrémní levicí (v Německu zvanou ANTIFA). Kongres přijal desítky stran programového prohlášení, ale přesto se v médiích mluví, a to velmi nepřesně, jen o jediné věci: o odmítnutí islámu, což bylo politickým establishmentem v Německu okamžitě rezolutně odmítnuto a označeno za populismus. AfD ale pouze řeklo, že islám není kompatibilní s tradiční německou kulturou, pojetím civilizace, křesťanskými hodnotami.

Ve Vídni stále ještě pořádají prvomájové demonstrace, které tam organizují nikoli komunisté, ale rakouští socialisté, kolegové naší ČSSD. Rakouské (Faymann) a vídeňské (Häupl) vedení socialistické strany bylo vypískáno. Dav „bučel“ natolik, že rakouský kancléř nemohl dokončit svůj projev.

Hodně nazelenalý, byť konzervativní britský předseda vlády, David Cameron (jeden z rádoby pokračovatelů paní Thatcherové), který si vymyslel britské referendum o odchodu z EU, teď naprosto jednoznačně „nasadil zpátečku“. Bojuje za setrvání Velké Británie v EU. (Měl bych asi prozradit, jak mne přemlouval, abych nepodepsal Lisabonskou smlouvu!) Spojil se dokonce s bývalým leaderem odborů Barberem a vydali společné prohlášení, že by případný odchod Velké Británie z EU byl „katastrofou pro pracující lid“.

Už se asi může udělat a říci cokoli.

Václav Klaus, 5. května 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu