Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď na otázky švýcarského…


Odpověď na otázky švýcarského internetového serveru LaPravda.ch o dnešních aktuálních otázkách Evropy

Rozhovory, 27. 4. 2016

Papež František si z řeckého Lesbu do Vatikánu odvezl 12 muslimských uprchlíků. Nejvyšší představitel římskokatolické církve novinářům řekl, že rozhodnutí vzít s sebou 12 syrských uprchlíků bylo „čistě humanitární“ gesto, nikoli politický čin. Co si myslíte o postoji papeže?

Papeži Františkovi nerozumím a nevěřím mu. Nevěřím, že dělá křesťanská či humanitární gesta, myslím, že dělá gesta navýsost politická. Nepatřím ke katolické církvi, a proto do toho nemám co mluvit, ale divím se, že to v katolické církvi nevyvolává zřetelnější vnitřní pnutí. Nedovedu dostatečně ocenit – jakkoli nespornou a historickou – symboliku velikonočního mytí nohou, ale je-li pravda, že to letos papež František spojil s líbáním nohou, pak opravdu nevím.

Ministr vnitra Milan Chovanec dočasně pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21 na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. Co si myslíte o selhání tohoto programu?

Tento „program“ resp. toto nepromyšlené, pouze politicky korektní gesto, nemohl neselhat. Je pouze malým příkladem celkového selhání vítacích gest Angely Merkelové a dalších bruselských (či probruselských) politiků. Jestli to někdo nevěděl už dávno, možná mu výsledky a důsledky tohoto „projektu“ pootevřely oči. O tom, že tito lidé byli migranty a ne uprchlíky, nemůže být pochyb. Oni před ničím neutíkali, oni chtěli lepší a snadnější život. Velmi rychle pochopili, že se lepší a snadnější život jen tak nezískává. Ten si musí člověk sám, usilovnou prací, vytvořit.

Americký prezident Barack Obama před svou poslední návštěvou Německa vyzdvihl „odvážný postoj“ kancléřky Angely Merkelové během migrační krize. Šéfka německé vlády podle něj prokázala, že je pravou politickou i morální vůdkyní. Je to podle Vás důkaz, že Merkelová je předmětem cizí zájmu?

O zvláštním vztahu prezidenta Obamy a kancléřky Merkelové si sice štěbetají vrabci na střeše, ale já o tom nejsem přesvědčen. Spíše si myslím, že oba propadli stejné nesmyslné ideologii evropeismu, i když každý z jiných důvodů. Americkému prezidentovi samozřejmě musí vyhovovat sjednocená Evropa s jedním velením, s jedněmi mezinárodně-politickými postoji, s jedním (jak před více než 40 lety řekl Kissinger) telefonním číslem. Jestli to také chtějí Evropané, je americkému prezidentovi naprosto lhostejné. Německá kancléřka naopak chce sjednocenou Evropu proto, aby ji Německo mohlo řídit, aby nebyly části Evropy, které toto německé řízení kontinentu nechtějí respektovat, aby byla Evropa maximálně sjednocena (ne-li zglajchšaltována). Důvody jsou sice odlišné, ale vůči sobě jsou komplementární. Dobře se doplňují.

Bohuslav Sobotka se obává dominového efektu v případě brexitu – tedy pokud Velká Británie vystoupí z Evropské unie. Podle českého premiéra by se v takovém případě v Evropě následně vzedmula vlna nacionalismu a separatismu. Jaký je Váš názor?

Přál bych si, aby Velká Británie odešla z Evropské unie a přál bych si, aby nastal ten dominový efekt, o kterém mluvíte. Jako člověk dlouhodobě se zabývající Evropou však dobře vím, že ani jedno nehrozí. (Alespoň v představitelné budoucnosti.) Velká Británie z EU nevystoupí, a proto také nenastane žádný dominový efekt. S českým premiérem zásadně nesouhlasím v tom, když používá slova jako nacionalismus a separatismus. To už jsou slova s evidentně negativní nálepkou. To, že by nějaká rozumná země, která se zdráhá přijít o svou suverenitu a která nechce celoevropskou politickou, ekonomickou a sociální politiku, natož evropskou armádu a evropskou policii, mohla chtít z EU také vystoupit, není ani nacionalismem, ani separatismem. 

Jaká je, podle Vás, budoucnost Visegrádské skupiny?

Visegrádská skupina, přeloženo do češtiny, hledání společných postojů čtyř zemí střední Evropy, má tragickou minulost. S výjimkou počátečního založení organizace CEFTA, Středoevropské zóny volného obchodu (která vstupem do EU skončila), nic jiného nedosáhla. Přeji jí lepší budoucnost, to znamená, aby společné pozice vůči EU nacházela.

Václav Klaus, publikováno na serveru LaPravda.ch dne 25. dubna 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu