Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus v Lidových…


Václav Klaus v Lidových novinách: Je to debakl merkelismu

Rozhovory, 16. 3. 2016

Jak hodnotíte výsledek regionálních voleb v Německu, hlavně pak výsledek strany AfD?

Zemské parlamentní volby v Německu ukázaly debakl politiky kancléřky Merkelové a jejího merkelismu. Nesmí nás mást, že CDU ještě nedopadla tak hrozně, ale vyhrála jenom jednou, dvakrát byla na druhém místě. Revoluční změnou je to, že v minulosti neexistující strana AfD ve třech zemských volbách (opakuji, to nejsou regionální volby, to jsou volby ve spolkových zemích, které mají tolik obyvatel jako Česká republika) skončila jednou druhá a dvakrát třetí. Dvakrát dokonce získala výrazně více hlasů než sociální demokraté, kteří jsou standardní zaběhnutou stranou Německa.

Během volební kampaně jste aktivně pomáhal AfD - hodláte s ní dlouhodoběji spolupracovat?

AfD jsem pomáhal vědomě a rád a pokud o to bude z jejich strany zájem, budu to dělat i nadále. Německo je dnes symbolickým „bojištěm“ o budoucnost Evropy. Jestli to někdo nechápe, tak dnešní svět vůbec nevnímá a žije ve svých utkvělých představách zděděných z minulosti.

Pociťoval jste vyostřenou náladu veřejnosti vůči AfD?

Nepociťoval. Naopak. Pociťoval jsem něco jiného – vyostřenou náladu médií, starých politických stran a extrémní levice vůči AfD. Od veřejnosti nikoliv.

Ostatní strany v Německu zatím odmítají s AfD spolupracovat - očekáváte, že se to časem změní a Alternativa bude schopna něco ze svého programu uskutečnit v praxi?

Ve Vaší otázce je důležité slovo „zatím“. Tyto strany do zesměšňování AfD nainvestovaly tolik, že to hned nemohou změnit. To, že AfD bude ve třech zemských parlamentech, znamená hodně – tato nová strana je tím zcela legitimizována a média (a političtí konkurenti) to budou muset vzít v úvahu. Čím déle to v úvahu brát nebudou, tím více bude AfD posilovat. Myslím, že na to včas přijdou.

Počítáte s tím, že Berlín pod vlivem voleb změní svou uprchlickou politiku?

Slovo „uprchlická politika“ je divné. Otázkou snad je, zda Berlín definitivně opustí svou totálně nepromyšlenou politiku zcela otevřených dveří. Četl jsem rozhovor s mým dobrým známým, prezidentem Makedonie Ivanovem, a on velmi bystře poznamenal: „paní Merkelová mluví o nutnosti celoevropského řešení, ale ona sama svými výroky v polovině loňského roku udělala něco, o čemž se s nikým v Evropě nedomlouvala“.

Jaké vidíte řešení pro uprchlickou krizi? Podporujete snahu dohodnout se s Tureckem?

Nechceme-li zničit Evropu, je třeba dnešní masovou migrantskou vlnu rezolutně zastavit. Jak to udělat, je druhotné. Prvotní je říci, že se vracíme před rok 2015 a že začíná platit standardní evropské (i vnitrostátní) zákonodárství. Pak teprve má smysl mluvit o administrativně-technicko-organizačních krocích. Teď je to naprosto bezcenné a je to pouze předstírání jakési pseudo-aktivity. Evropská unie musí s Tureckem mluvit, ale nesmí se pokoušet si ho kupovat. Za prvé je to ubohé a směšné, za druhé je Turecko drahé – EU by ho nikdy nemohla zaplatit.

Václav Klaus, publikováno v deníku Lidové noviny dne 16. března 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu