Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď Václava Klause na…


Odpověď Václava Klause na otázku německého týdeníku Focus

Rozhovory, 5. 3. 2016

Týdeník Focus položil větší skupině komentátorů (a snad i politiků) otázku „Německo – kdo jsi?“. Na odpověď jsem měl jen několik hodin a navíc byla omezena na tento malý rozsah. Zde je český překlad mé německé odpovědi:

Kam kráčí Německo?

Název „Německo – kdo jsi?“ nemohu jako cizinec použít. S Německem si netykám. Ale otázku, kdo nebo co je Německo a kam jde, kladu pořád. Německo se mi zdá nejisté (ne jenom znejistělé, jak je napsáno v redakčním úvodníku), přes svou zdánlivou hlasitost je zaražené a nesebevědomé, stále v sobě nese svou věčnou vinu, a proto odmítá normální politiku, která je střetem idejí.

Potřebná svoboda politiky v Německu dnes neexistuje. Základní politická témata nejsou k diskusi povolena. Všechny politické strany – s výjimkou AfD – jsou si v rozhodujících tématech podobné, nejsou-li zcela identické. Svobodná diskuse je likvidována politickou korektností. Jak můžete mezi svými úvodními otázkami použít slovo „Hassbürger“ (česky asi nenávist šířící občané)? Něco podobného jsem naposledy slyšel v komunistické éře.

Ptáte se na paní spolkovou kancléřku. Myslím, že v této – pro ni bezpečné – atmosféře může dobře spát. Pouze my ve střední a východní Evropě máme strach, co pro nás touto migrační vlnou připravila.

Václav Klaus, publikováno v týdeníku Focus, 5. března 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu