Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Václav Klaus: Co přinesl…


Václav Klaus: Co přinesl pařížský summit o klimatu?

Články a eseje, 28. 1. 2016

Pařížský summit byl šílený, ale bohužel úspěšný. I když jsou blouzniví propagátoři doktríny lidmi způsobeného globálního oteplování ne plně spokojeni, protože chtěli daleko více, je třeba přiznat, že uspěli. I když je stále více evidentní, že má tato doktrína už nikdy neopravitelné trhliny, které dnes a denně přibývají a narůstají, podařilo se jim toto téma udržet při životě. Nic jiného nepotřebovali. Dnes už se snad ani nepokoušejí obhajovat ono neobhajitelné novými argumenty.

Udržovat toto téma při životě znamená, že

- politici mají téma, pomocí něhož mohou demonstrovat svou starost o budoucnost lidstva (a vyhýbat se řešení akutních, vážných, řešitelných problémů), svůj altruismus, svou prozřetelnost, svůj nadhled nad každodenností. Mají dlouho hledané téma, které je v průběhu jejich politické kariéry empirickou zkušeností nevyvratitelné;

- ekologičtí aktivisté všech politických odstínů mohou dostávat další milióny či miliardy na šíření svých bludů mezi lidmi, na další „utiskování“ lidí, na omezování lidské svobody diktátem toho, jak se lidé – podle nich – mají chovat, na vstup do škol a manipulaci mladé generace. Dostali Paříží „potvrzenku“ o bohulibosti svých aktivit;

Někteří sponzoři klimatické konference v Paříži 2015- byznys, který byl na pařížské konferenci hojně zastoupen, dostal zelenou a těší se na objednávky na dotacemi podporované, jinak ekonomicky neospravedlnitelné zakázky technologií bez emisí CO2. Ti na tom pravděpodobně vydělají nejvíce.Ekologicko-průmyslový komplex je zde a o peníze bude soupeřit s vojensko-průmyslovým komplexem, který se také nevzdává.

Prodělal obyčejný člověk, který nepatří do žádné z těchto tří skupin. Ten to bude všechno platit. Kvůli tomu dělají tyto tři skupiny celý ten pařížský tyjátr, aby to pro ty, kteří o tom moc přemýšlet nechtějí, vypadalo maximálně věrohodně. Naším úkolem je motivovat je k tomu, aby přemýšlet začali.

Václav Klaus, 4. ledna 2016.

Odpověď do ankety lednového Newsletteru Institutu Václava Klause, leden 2016.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu