Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause pro…


Odpovědi Václava Klause pro francouzský server Egalité et Réconciliation o atentátech v Paříži

Rozhovory, 22. 11. 2015

Pane prezidente, jaká je Vaše reakce na teroristické útoky v Paříži?

Na tak hrozné neštěstí nelze reagovat jinak než projevem účasti a smutku. Nezdá se mi vkusné na tomto odporném zločinu muslimských teroristů siláckými výroky budovat svůj vlastní politický kapitál. Snad proto stačí zopakovat mé prvotní prohlášení ze soboty 14. listopadu 2015:

„S hlubokým pohnutím jsem přijal zprávu o hrůzných činech teroristů ve Francii. Lituji všechny nevinné oběti tohoto nelidského a krutého masakru, který nemá v Evropě obdoby.

Po včerejších atentátech v Paříži je ještě více jasné, že musí platit jediné: dost pokrytectví, dost experimentování s Evropou a zneužívání vůle občanů, dost politické korektnosti. Přednost musí mít ochrana našeho života před chimérami multikulturalismu.“

Francouzský ministr zahraničí, Laurent Fabius v roce 2012 prohlásil, že Bashar el-Assad si nezaslouží být na zemi. Nehrála si francouzská zahraniční politika s ohněm, co se týče války v Sýrii?

Velkohubý výrok pana Fabiuse je krásnou ukázkou nepokorného a zpupného způsobu myšlení, který celou blízkovýchodní krizi vyvolal a živí. Náš evropský svět nemá žádné morální ani jiné právo určovat, jak si v té které zemi lidé uspořádají svůj život.

Většinou víme jen velmi málo o hlubokých historických, ideových či náboženských kořenech společenské konstelace, která v té či oné zemi panuje. Nemůžeme si ji dovolit bourat jen proto, že se nám nelíbí. Svět není od toho, aby se nám líbil. Vyvíjí se ve své složitosti a historické podmíněnosti úplně jinak, než v představách globálních sociálních inženýrů. Svět není jejich hračkou ani laboratoří.

Západní Evropa a Amerika dnešní krizi Blízkého a Předního východu vytvořily. Ani teď nejsou schopny svou vinu přiznat. Pořád se tváří, jako kdyby měly vždy pravdu.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že země Evropské unie by v reakci na útoky v Paříži neměly začít odmítat uprchlíky. Co byste mu odpověděl?

Pan Juncker měl jednu světlou chvilku. Byla to jeho pondělní minuta ticha. Kéž by ji prodloužil co nejvíce.

V roce 2010 Angela Merkelová prohlásila, že multikulturalismus naprosto selhal. Co si myslíte o jejich rozporuplných výrocích?

Zcela jí chybí jakékoli hodnotové a ideové zakotvení. Je čistým mocenským pragmatikem kombinovaným s naivním mesianismem. Řeší problémy nahodile podle toho, jak přicházejí. Proto je zcela nevybavena řešit zásadní civilizační otázku, před kterou Evropa v současnosti stojí. Zdá se, že hloubku přicházející evropské tragédie naprosto nechápe.

Alimuddin Usmani, publikováno na servetu Egalité et Réconciliation, 20. listopadu 2015

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu