Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky serveru Parlamentní listy.cz o řeckém referendu

Rozhovory, 7. 7. 2015

Řecké referendum nevyřešilo vůbec nic podstatného. Aby se tak stalo, musela by otázka, na kterou občané odpovídali, směřovat k tématu opuštění eurozóny, ve které tato země nemá co dělat. Tento názor zastává bývalý prezident republiky Václav Klaus, podle kterého se Řecko přes deset let marně snažilo prosadit v prostředí, ve kterém pro to nemělo nejmenší předpoklady.

V Řecku v neděli proběhlo referendum o plánu na další řešení hospodářských problémů země, který občané odmítli. Překvapilo vás, nebo jste takový vývoj očekával?

Především jsem nečekal, že to referendum vůbec vyhlásí. V poslední době se Řeckem dost zabývám, nedávno jsem tam i byl na konferenci, a překvapilo mě tam, že všichni strašně spoléhali na ta jednání s Mezinárodním měnovým fondem a dalšími institucemi a věřili, že se tím jakoby zázrakem něco změní. Já jim říkal, že na jejich řeckém problému se samozřejmě nezmění vůbec nic.

A ani po tom referendu bych tento výrok neměnil. Referendum se totiž netýkalo podstaty problému. Podstatné by bylo, kdyby se hlasovalo o otázce: Jste pro vystoupení z eurozóny? Jinak je to jen politická hra, ve které všechny strany zkoumají svou sílu.

Takže podle vás toto referendum nic nevyřeší?

Já myslím, že nevyřeší vůbec nic. Řecký problém je dnes úplně stejný, jako byl včera nebo před měsícem, i před pěti lety. Změnilo se jen to, že premiér Tsipras si posílil svou vyjednávací pozici. Kdyby lidé řekli opak, tak by asi EU zorganizovala v Aténách nějaký alternativní Majdan a svrhla by vládu. Ale to Řekové neumožnili.

Druhá změna je, že Evropská unie, až se zítra sejde, bude nejspíš více strašit a používat silnější formulace. Nakonec ale stejně řekne, že musíme Řekům pomoci a že jim nabídneme nějaké lepší podmínky.

Co to podle vás může znamenat pro další osud eurozóny a celého projektu evropské integrace, jehož je součástí? Může nějak změnit jeho vývoj?

Já jsem velmi proti současnému pojetí integrace a proti vytvoření eurozóny z tak nesourodých zemí. Proto bych si samozřejmě velmi přál, aby toto referendum znamenalo něco zásadního. Ale mám strach, že nic zásadního znamenat nebude. Všechna vyjednávání, která probíhají už několik let, budou nadále pokračovat.

Řecké problémy jsou dlouhodobé a netýkají se jenom eurozóny, ale i obecnějších hospodářských problémů. Co podle vás bude hlavním poučením pro ostatní země z tohoto řeckého příběhu?

Mělo by to být poučení pro země i pro politiky, že řecká krize jasně ukázala, řekl bych ve velkých uvozovkách, nelez tam kam nepatříš. Řecko skutečně „vlezlo“ někam, kam nepatřilo. Do seskupení daleko vyspělejších zemí s úplně jinými ekonomikami a samozřejmě se ukázalo, že s tím nemohou fungovat.

Laikům to vždycky přibližuji, že je to jako když potřebujete košili číslo 43 a někdo na vás napasuje číslo 41. V tu chvíli vám prostě nejde dopnout límec. Řecko se navléklo do úplně jiné košile, než mělo. A ono to chvíli třeba jde vydržet, když se nadechnete, ale jednou to přestane fungovat. Takže to je poučení z řeckého případu, které bychom si určitě měli vzít i my.

A kdyby se nenavlékalo do špatné košile a fungovalo nadále tak, jako před eurozónou, byly by podle vás jeho dlouhodobé problémy lépe řešitelné?

V žádném případě. Pokud by Řecko mělo jako měnu drachmu a nebylo schováno v eurozóně, tak by nikdy nemohlo nadělat takové dluhy, jako má nyní. Nikdy by mu nemohl vzniknout takový problém. Již dávno by musela řecká měna devalvovat a museli by přijmout nějaká opatření, která již známe z jiných zemí. Jenže oni místo toho byli svedeni marnými nadějemi, že jim euro něco přinese a ono, zdá se, nepřineslo vůbec nic.

Shodou okolností jsem byl asi před patnácti lety v Řecku na konferenci právě v době, kdy tam vyhlásili své připojení k eurozóně. Dodnes mám před očima, jak na té konferenci Řekové jásali, zatímco zahraniční účastníci se po sobě nejistě dívali a kroutili hlavami, protože tušili, k čemu to povede. A teď se ukazuje, že jsme měli pravdu.

Václav Klaus, publikováno na serveru Parlamentnilisty.cz, 6. července 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu