Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev Václava Klause u…


Projev Václava Klause u příležitosti oslav 120. výročí založení klubu ČLTK

Projevy a vystoupení, 31. 8. 2013

Vážení členové a příznivci ČLTK, vážení tenisté, vážení hosté, vážení přátelé,

velmi si vážíme toho, že jste dnes večer přišli připomenout a oslavit téměř neuvěřitelné 120. výročí založení nejstaršího českého tenisového klubu. Takovouto slavnostnější formou oslavujeme jen výročí kulatá, jednou za 10 let, takže jsem velmi poctěn, že zde dnes mohu prvně vystupovat jako prezident klubu. Dvakrát jsem již při podobné akci byl přítomen – v roce 1993 a 2003 – a na oba tyto slavnostní večery se dobře pamatuji.

Když jsem byl v roce 2011 zvolen v pořadí již 19. prezidentem klubu, vystřídal jsem v této roli Františka Stejskala, dnešního viceprezidenta klubu, který zde na Štvanici v této funkci působil více než 20 let. Rád bych mu za to v této slavnostní chvíli poděkoval. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se o fungování klubu starají – hlavnímu manažerovi Láďovi Šavrdovi, trenérům, hráčům, zaměstnancům, členům výboru, ale i všem členům klubu, kteří v něm tráví významnou část svých životů.

Klub má – jak zde přítomní dobře vědí – slavnou minulost. Po svém založení v roce 1893, zasahuje tedy už do tří století, se v roce 1901 přestěhoval na tento ostrov, tehdy ještě zvaný Velké Benátky. Tenisový areál se postupně budoval. Řada z přítomných mnohokrát hrála na starém centrkurtu, který byl postaven v roce 1926 pro 5000 diváků. Nový, poněkud disproporciální centrální kurt, který nám ostatně nepatří, nám velmi zkomplikoval a dodnes komplikuje život. Slavnostně byl otevřen po šedesáti letech od původního cetrkurtu, v roce 1986.

Historií bychom mohli procházet ještě dlouho. Ceníme si toho, že jsme od roku 2000 členy CTC (asociace stoletých tenisových klubů). Do historické paměti patří i povodně v roce 2002 (kdy bylo na terase klubové restaurace 160 cm vody). Mnozí jsme se báli něčeho velmi podobného před dvěma měsíci, ale naštěstí to dopadlo lépe.

Zmínit bych však chtěl zejména nemalé sportovní úspěchy klubu. Tým našeho klubu 14krát vyhrál v naší republice týmový mistrovský titul. Na našich štvanických kurtech se představilo 58 světových tenisových jedniček či vítězů grandslamů (ve dvouhrách). Z našich hráčů získali grandslamové tituly dva tenisoví velikáni – Jaroslav Drobný, který se už bohužel dnešní oslavy nedožil, a Jan Kodeš, který je v těchto dnech v New Yorku na U.S. Open. Ve čtyřhrách vyhráli grandslam Javorský s Pužejovou, Daniel Vacek, Martin Damm, Lucie Hradecká a Iveta Benešová. Na olympijských hrách získal dvě bronzové medaile Ladislav Žemla (1906 a 1920), a po jedné, po návratu tenisu na olympiádu, Milan Šrejber v roce 1988 a Lucie Hradecká v roce 2012 (oba ve čtyřhrách). Lucie Hradecká dokonce olympijskou medaili stříbrnou.

Štvanice a ČLTK však nejsou jen závodní tenis. Dnešní klub má 560 členů a maximálně se snažíme, aby se závodní a rekreační tenis vedle sebe dobře cítily a navzájem posilovaly a podporovaly. Tradičně jsme mívali a máme největší sílu ve výchově mladých tenistů. Máme dětskou tenisovou školičku, Tréninkové středisko mládeže (do 14 let), Středisko vrcholového tenisu (do 18 let) a Sportovní centrum mládeže (do 20 let). Dnes je v nich 25 reprezentantů naší země. Letos máme mistrovské tituly v kategorii mladších žáků i žákyň, v kategorii starších žáků s tím, že nesporně nejlepší hráčka v kategorii starších žákyň, Vondroušová, hraje velmi úspěšně již juniorské soutěže. Máme průběžné žebříčkové jedničky v ročnících 1995, 1998, 1999 a 2002. Postavení dospělých hráčů a hráček tak skvělé však není.

V současnosti se potýkáme s řadou problémů dnešní moderní doby. Nemilosrdná konkurence mezi sporty i uvnitř tenisu narůstá. Mění se způsob financování sportu. Český tenis jako celek provázejí nemalé konflikty, bohužel ne na tenisových kurtech, ale v zákulisí. Již řadu let trvající hospodářská stagnace oslabila u nás přítok sponzorských peněz do tenisu a nám se nedaří dostatečný přísun peněz do našeho klubu zajišťovat. Desetiletí vedeme boj o expanzi prostor klubu za železniční viadukt, atd. V tom všem dílčích úspěchů docilujeme, ale jsou menší, než bychom si přáli. Mrzí nás, že nejsme schopni vytvořit takové finanční podmínky pro naši špičku, aby nehrozilo jejich přetahování do tenisového impéria pana Černoška, což vyvolává neklid i uvnitř našeho klubu.

Jsme pozitivně naladěni do budoucnosti, věříme, že – i s aktivní pomocí a spoluprací mnohých z Vás – nenecháme 120-letou slávu tohoto klubu, který máme rádi, bez důstojného pokračování.

Václav Klaus, Malý sál na Žofíně, Praha, 31. srpna 2013.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu