Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď prezidenta na dopis…


Odpověď prezidenta na dopis Magdy Wagenknechtové Svobodové

Dokumenty, 15. 2. 2013

V Praze dne 15. února 2013

Vážená paní Wagenknechtová Svobodová,

obdržel jsem od Vás dopis, ve kterém mi vyčítáte moji roli a komentáře v průběhu nedávno uskutečněných prezidentských voleb. Z Vašeho dopisu je zřejmé, že nejste spokojena s výsledkem těchto voleb a příčiny neúspěchu Vámi preferovaného kandidáta nepřičítáte ani z části jemu samotnému, ale mému údajnému vyhrocení kampaně, komentářům mých blízkých či lživé kampani ze strany vítěze voleb.

S Vaší interpretací několik týdnů starého dění nemohu souhlasit. V žádném případě jsem k vyhrocení předvolební kampaně nepřispěl. K vyhrocení předvolební kampaně přispěl poražený kandidát, který sám nastolil téma tzv. Benešových dekretů, o kterých hovořil způsobem, k jakému jsem jako prezident republiky nemohl mlčet. Zpochybňování Benešových dekretů a tedy i poválečného uspořádání našeho státu považuji ze strany kandidáta na prezidenta a současně ministra zahraničí ČR za nepřijatelné a neodpustitelné. Nic na tom nemění ani snaha Karla Schwarzenberga svá původní vyjádření následně zjemňovat a mírnit. Jeho původní vyjádření byla natolik jasná a zřetelná, že jakákoliv pozdější reinterpretace možná není.

Pokládáte mi i otázku, zda si skutečně myslím, že zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, když vyhrál kandidát, který dle Vás otevřeně lhal. Nechci a nebudu hodnotit kampaň vítězného kandidáta, bezesporu bych ji vedl jiným způsobem. V každém případě jsem ale přesvědčen, že zvítězila v přeneseném slova smyslu pravda normálních lidí nad nenávistí intelektuálních elit, které toto heslo dnes a denně používají. Poslední dny předvolební kampaně byly ze strany kulturní fronty a jí spřízněných médií vyhroceny ve prospěch Karla Schwarzenberga zcela nevídaným způsobem, který nemá v naší novodobé demokratické éře obdoby. Vaše slova o tom, že celá kampaň byla nakloněna panu Zemanovi, jsou zcela absurdní. Doporučuji Vám v tomto směru prolistovat novinami vydanými pár dní před samotnými volbami.

Vážená paní Svobodová,

rozumím tomu, že jste měla jiné preference v prezidentské volbě než většina našeho národa, a nejste tak s jejich výsledkem spokojena. Přesto byste ale důvody neúspěchu měla hledat nejprve u neúspěšného kandidáta samotného a teprve poté dávat vinu komukoliv jinému. Ani snaha o reinterpretaci nedávné reality k ničemu pozitivnímu nevede.

S pozdravem

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu