Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta na otázky…


Odpovědi prezidenta na otázky médií po jednání s nejvyššími představiteli Spolkové republiky Německo v Berlíně

Rozhovory, 9. 1. 2013

Byla to nesmírně pozitivní a nesmírně přátelská návštěva. Ukazuje šíři, hloubku a kvalitu česko-německých a německo-českých vztahů, o čemž jsem se mohl přesvědčit jak při jednáních s prezidentem Gauckem, tak v parlamentu a zejména nyní s paní kancléřkou Merkelovou. Jsem opravdu velmi spokojen, myslím, že naše vzájemné vztahy jsou velmi pěkné. Je také cílem této návštěvy, abychom to potvrdili.

Můžete konkretizovat, o čem jste se bavil s paní kancléřkou Merkelovou? Dotkli jste se také evropských otázek?

Dotkli jsme se za tu tři čtvrtě hodinu spousty otázek. Neřešili jsme nějaké konkrétní věci, východiskem byla debata o česko-německých vztazích, které oba považujeme za velmi pozitivní. Za těch 23 let v politice jsem byl – a myslím, že to všichni moji němečtí partneři dobře vědí – v Německu nespočetněkrát. Určitě vícekrát, než oni všichni dohromady byli v České republice. Pan velvyslanec Jindrák mi před chvílí vypočítal, že jsem za těch deset prezidentských let byl zde v Německu dvaadvacetkrát, což na šíři a hloubku našich vztahů jednoznačně poukazuje.

Zmínili jsme také samozřejmě sousední země, ale oni se velmi vyptávali na Českou republiku a na jedno hlavní téma – na přímou volbu prezidenta, na její osudy a co to všechno může pro nás znamenat. Jednoznačně mi bylo vykládáno panem prezidentem Spolkového sněmu, že pro Německo by nepadalo v úvahu takovou chybu jako přímou volbu udělat, že by to totálně rozházelo celý německý ústavní systém. Já si to myslím o našem také, a proto jsem se zájmem poslouchal jeho ostrou reakci.

Nepokusil jste se paní kancléřku Merkelovou na poslední chvíli zlomit, aby současné směřování EU vedla někam jinam?

Jak bych toho mohl nevyužít? Dobře víte, že je to hlavní téma mého života. Ona také ví, že je to hlavní téma mého života, a proto s tím hned začala, takže jsme o tom chvíli hovořili. Navíc byla příležitost věnovat jí moji knížku o Evropě, která vyšla v němčině. Slíbila, že si ji o víkendu přečte, že není tak dlouhá a tlustá, takže se jí bude určitě věnovat, a jestli se potkáme za 14 dní na summitu EU-Latinská Amerika v Santiagu de Chile, že mi sdělí, co si o ní myslí.

Nedávno jste se zmínil, že s Vaším odchodem z prezidentského úřadu ztratí Česká republika obhájce v sudetoněmecké otázce. Myslíte, že ho potřebujeme a že tato otázka bude v našich vztazích ještě hrát nějakou roli?

Zejména při obědě s prezidentem Gauckem, ale i při jednání s paní kancléřkou Merkelovou jsme jasně připomínali rok 1996 a 16 let českoněmecké deklarace, která řekla: „Orientujme se na budoucnost, nikoliv na minulost.“ Oni si jsou vědomi, že to je téma, které jsem v českoněmeckých vztazích vždy velmi silně prosazoval. Myslím, že by v tom mí nástupci měli pokračovat.

Odpovědi prezidenta republiky na dotazy médií po jednání s nejvyššími představiteli Spolkové republiky Německo, Berlín, 9. ledna 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu