Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta při obědě u…


Projev prezidenta při obědě u příležitosti návštěvy prezidenta SRN Joachima Gaucka

Projevy a vystoupení, 10. 10. 2012

Vážený pane prezidente, vážená paní Schadtová, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych Vás, pane prezidente, při této slavnostní příležitosti ještě jednou přivítal na Vaší první oficiální návštěvě České republiky ve Vaší vysoké funkci prezidenta Spolkové republiky Německo. Stojíte v čele země, s níž nás pojí tisíciletí bohatých, plodných a obohacujících vztahů ve všech oblastech lidských životů, a spolu s tím i blízkost kultury, tradic i způsobu života.

Naši současnost, která je ve své úrovni vzájemných vztahů zcela mimořádná, stále ovlivňují stíny minulosti. Víme o nich – na obou stranách – a máme společné odhodlání, aby jimi náš dnešek a tím méně naše budoucnost nebyly zatěžovány. Ze všech těchto hledisek je pro nás Vaše první oficiální návštěva událostí velmi významnou a do jisté míry i symbolickou. Vyjadřuje naše sousedství, přátelství, partnerství a spojenectví. Věřím, že tomu všemu dá i další impuls.

Obě naše země prošly v uplynulých dvou desetiletích relativně příznivým vývojem. Zápas s dědictvím komunismu jsme sice vedli jinými prostředky a s jinými možnostmi, přesto však – při pohledu na vývoj v mnoha dalších evropských zemích, touto historií nepostižených – můžeme říci, že jsme byli relativně úspěšní. Hovořím o tomto dědictví, vážený pane prezidente, protože vím, že máte obdobnou životní zkušenost a rozumíte tomu, co znamenal komunismus a stejně tak i následující hluboká systémová změna, jíž jsme prošli my, stejně jako bývalé země východní části Německa.

Oba naše státy jsou členy Evropské unie. Její budoucnost je pro nás klíčová. Za sebe musím říci, že problémy, v nichž se dnes Evropská unie nachází, pro mne nejsou překvapením. Dlouhá léta jsem se na rizika, skrytá v dosavadním modelu evropské integrace, snažil upozorňovat. Řešením současných problémů eurozóny, které jsou problémem i zemí, jako je naše, které eurem neplatí, nemůže být to, že se prohospodaří prostředky i těch evropských zemí, které jsou zatím schopné v globální konkurenci obstát. Do vzniku eura a eurozóny a do přechodu k dnešnímu modelu evropské integrace byl nainvestován ohromný finanční i politický kapitál. Snaha udržet status quo za každou cenu je proto pochopitelná. Nemůže však uspět a hrozí, že vše dobré, co bylo evropskou integrací dosaženo, bude nakonec ztraceno.

Evropa dnes potřebuje realistickou vizi, která obnoví její prosperitu, nikoliv křečovitý útěk k novému evropskému superstátu. Nevěřím v to, že je možné Evropu sjednotit strachem z dluhů a bankrotu. Nevěřím, že má budoucnost Evropa bez demokracie. Nevěřím, že je možné vyřešit problémy zadlužených a nekonkurenceschopných zemí, pokud si zachovají euro. Diskusi nad naší společnou budoucností je třeba vést a velmi dobře vím, že právě v Německu, klíčové zemi Evropské unie, tato diskuse probíhá a že její výsledek bude zásadní nejen pro Vás. Přeji Vám v ní hodně úspěchů.

Česká ekonomika se v průběhu posledních dvaceti let s ekonomikou německou velmi silně propojila. Německo je naším nejdůležitějším obchodním partnerem i nejvýznamnějším investorem. Spojuje nás hustá a pevná síť vazeb na celostátní, regionální a municipální oblasti i ve vztazích mezi jednotlivými lidmi. To dává naší spolupráci velmi dobrou perspektivu. Jsem rád, že se řada reprezentantů této mnohotvárné česko-německé hospodářské, kulturní, akademické i regionální spolupráce účastní tohoto oběda spolu s námi.

Velmi oceňuji, vážený pane prezidente, že jste při přípravě této návštěvy – v souladu s významným gestem, jež pro česko-německé vztahy znamenal Váš dopis, který jste mi zaslal k 70. výročí vyhlazení Lidic – projevil přání navštívit toto místo, které symbolizuje tragickou minulost, a poklonit se obětem nacistického teroru. Vážím si Vaší snahy přispět k tomu, aby toto smutné dědictví a jeho memento bylo připomenuto i při této Vaší návštěvě.

Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych pozvedl číši a připil na dobrou budoucnost česko-německých vztahů, na naše přátelství a partnerství, na zdraví Vás a Vašich blízkých.

Václav Klaus, Rudolfova galerie Pražského hradu, 10. října 2012

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu