Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky prezidentovi Ukrajiny Viktoru Janukovyčovi

Dokumenty, 9. 8. 2011

Praze dne 9. srpna 2011

Vážený pane prezidente,

       rád vzpomínám na náš přátelský rozhovor koncem května ve Varšavě a na Vaše zcela jednoznačné vystoupení ve prospěch evropské budoucnosti Ukrajiny, které jste pronesl na zasedání 18 prezidentů střední, východní a jižní Evropy při setkání s americkým prezidentem Obamou.

      Snažím se být pečlivým pozorovatelem politického vývoje na Ukrajině v posledních dvou desetiletích (i když jsem tam bohužel byl na návštěvě pouze jednou) a řadu ukrajinských politiků jsem měl možnost dokonce osobně poznat (nikdy jsem se však osobně nesetkal s bývalou premiérkou Tymošenkovou). Vývoj na Ukrajině jsem nikdy nehodnotil černobíle. Na rozdíl od většiny evropských politiků jsem neviděl černobíle ani známou „oranžovou revoluci“ a měl jsem strach, že vyvolává zárodky budoucích problémů. V každém případě bych přál Ukrajině v jejím budoucím vývoji po tíživé éře komunismu a sedmi desetiletích útlaku v sovětském impériu co největší úspěch.

      Nemám důvod nedůvěřovat nestrannosti ukrajinské justice a nezávislosti soudů. Chci si ale být jist, že se v případě bývalé premiérky Tymošenkové nejedná o politický proces a že v tomto procesu nejsou a nebudou řešeny osobní či politické neshody uvnitř ukrajinské politické scény. Dovoluji si Vás proto požádat, vážený pane prezidente, o Vaše osobní ujištění v této věci.

      Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší nelehké práci.

      Se srdečným pozdravem       

      Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu