Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Kondolenční dopis prezidenta…


Kondolenční dopis prezidenta republiky paní Marii Sukové

Dokumenty, 7. 7. 2011

V Praze dne 7. července 2011

Vážená paní Marie,

       dovolte mi, abych Vám touto formou vyjádřil svou nejhlubší účast nad odchodem Vašeho pana manžela, kterého jsme – já i moje manželka – měli velmi rádi.

       Jeho odchod mě zasáhl stejně jako nemalou část české veřejnosti. Všichni cítíme, že s Josefem Sukem odchází celá jedna epocha našich kulturních dějin.

       Ne o každém hudebníkovi lze zcela říci, že to byl velký umělec. A ne o každém umělci lze říci, že to byl skutečně český umělec. Obojí lze o Josefu Sukovi říci bez sebemenšího zaváhání. Jeho umělecká tvorba, jeho interpretační mistrovství, jeho pedagogický odkaz, ale i jeho nepřehlédnutelná autorita na společenské scéně, to vše je pevnou součástí našeho národního kulturního povědomí. Navíc byl Josef Suk po celém světě živou reprezentací naší kulturní vyspělosti.

       Desítky let byl pro nás Josef Suk legendou a pokračovatelem nejslavnějších tradic českého hudebního umění. Je pro mne velmi smutné si uvědomit, že ode dneška zůstane již jen legendou. Jsem však přesvědčen, že snad víc než kdy jindy si právě teď všichni uvědomíme, co pro nás Josef Suk znamenal, znamená a vždy znamenat bude.

       S projevem osobní soustrasti

       Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu