Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Vyjádření prezidenta…


Vyjádření prezidenta republiky k aktuální politické situaci ze dne 13. dubna 2011

Dokumenty, 13. 4. 2011

Dobrý večer dámy a pánové, já se omlouvám, že jsem vás svolal takto narychlo a takto nečekaně. Nám za několik minut začíná oficiální státní večeře s italským prezidentem, který je zrovna v dnešní den tady u nás na návštěvě, ale důvod k tomu je zřejmý a zřetelný. 

Události dnešního odpoledne na naší politické scéně přesáhly jakoukoliv tolerovatelnou hranici. Pohár mé trpělivosti přetekl a ze všech stran dostávám já i Kancelář prezidenta republiky nejrůznější signály o tom, že přetekl pohár trpělivosti i české veřejnosti. Proto tato mimořádná tisková konference. 

Metody využívané v posledních dnech a hodinách na naší politické scéně v našem politickém zápolení – odposlechy, tajné nahrávky, cílené lži, vzájemné obviňování se, které je následně popíráno a celá řada dalších věcí – zásadním způsobem posunuly rozměr dnešní vládní krize.

Důvěra veřejnosti v tuto vládu, v její jednotlivé koaliční strany, a vůbec v celý politický systém je tím vážně narušena. Takto nelze dále pokračovat. Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat české politiky dále pasivně přihlížet. Proto jsem se rozhodl na zítřejší dopoledne pozvat na Pražský hrad předsedy tří koaličních stran k zásadnímu politickému jednání jak dále a eventuálně, zda v této sestavě dále pokračovat. To je mé vážné sdělení, děkuji za pozornost.

Václav Klaus, Pražský hrad, 13. dubna 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu