Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky Rudolfu Daškovi k udělení Stříbrné plakety

Dokumenty, 27. 8. 2010

Vážený pane Rudolfe Dašku,

dovolte mi, abych Vám k Vašim dnešním narozeninám popřál mnoho zdraví, štěstí, životního elánu a rodinnou pohodu.

Jsem rád, že Vám u příležitosti tohoto Vašeho životního jubilea mohu udělit Stříbrnou plaketu prezidenta republiky. Vaše rozsáhlá umělecká tvorba a výrazný přínos k vysoké úrovni českého jazzu zejména v nelehkém období 70. a 80. let si zaslouží úctu a uznání.

Zařadil jste se do série vynikajících českých kytaristů a v celé řadě známých jazzových formací jste příkladně předvedl svou řemeslnou dokonalost a bezchybný technický fundament, který je pro jazz stejně důležitý jako experimentátorská odvaha a spontánní improvizace Vašich četných spoluhráčů. Také kvůli tomu patřil Tandem Stivín-Dašek po dlouhá léta mezi prestižní sestavy evropské jazzové scény.  Mezi významné tvůrčí počiny patří i Vaše opakované hostování na Pražském jaru.

Sledoval jsem s napětím Váš boj se zákeřnou nemocí a obdivoval Vaši statečnost, se kterou jste se s tímto obtížným obdobím vyrovnal. Byl jsem velmi rád, že jste po překonání nemoci našel sílu k návratu na jazzová pódia a že jste tuto fázi svého uměleckého života zahájil na podzim roku 2007 v rámci cyklu Jazz na Hradě v obnoveném Tandemu se Stivínem.

Přeji Vám, abyste si svého jubilea příjemně užil mezi svými blízkými a také v kruhu svých jazzových přátel, mezi které si dovoluji počítat i sám sebe. Ještě jednou Vám přeji vše nejlepší.

S pozdravem
Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu