Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď prezidenta republiky…


Odpověď prezidenta republiky na dopis o Lesnickém parku Křivoklátsko

Dokumenty, 6. 4. 2010

V Praze dne 6. dubna 2010

Vážený pane předsedo,

       obdržel jsem od Vás dopis, ve kterém mě zvete na vyhlášení Lesnického parku Křivoklátsko, které proběhne u příležitosti konference „Křivoklátské lesnictví ve 3. tisíciletí“ konané v rámci „Evropského týdne lesů.“ Velmi si Vašeho pozvání vážím a děkuji za něj. Vzhledem k řadě pracovních povinností, které určují můj program na dlouhé měsíce dopředu se však musím z účasti na Vaší konferenci omluvit.

       Přírodní bohatství, které skýtají křivoklátské lesy, jsem poznal již dávno před tím, než jsem jako prezident republiky začal pravidelněji přebývat na zámku v Lánech. O to více jsem s obavami sledoval diskuze o možném vyhlášení národního parku na území křivoklátských lesů. Dobře totiž vím, že by to byl nemalý zásah do každodenních životů občanů žijících v tomto krásném koutu naší země. Podobné snahy vnímám jako boj minoritních zájmových skupin, kteří si zcela nepochopitelně a trestuhodně přivlastňují právo rozhodovat o částech naší země, které chtějí před většinou z nás ostatních chránit. S tím se nemohu smířit. V prvé řadě pro mě člověk není něčím, před čím by měla být příroda chráněna, člověka považuji za její přirozenou součást. Navíc jsem přesvědčen, že o jakémkoliv území by si měli rozhodovat především sami občané, kteří v něm žijí a nikoliv od místa odtržení úředníci často s extrémními názory v oblasti ekologie. Opakovaně jsem byl překvapen reakcí místních starostů, kteří nebyli příliš detailně informováni o tom, v jaké fázi se diskuze o případném vyhlášení národního parku nacházejí. To by se nemělo stávat a věřím, že i Vaše organizace může v této souvislosti k větší informovanosti místních občanů přispět.

       Ve svém dopise píšete, že vyhlášení tzv. Lesnického parku je protiváhou snahám zakonzervovat Křivoklátsko pomocí vyhlášení bezzásahového národního parku. Rád bych tomu věřil, ale nejsem přesvědčen, že se zastánci vyhlášení národního parku s tímto stavem dlouhodobě spokojí. Hrozí riziko, že se Lesnický park stane pouze mezikrokem k vyhlášení již zmíněného národního parku. Buďte si, prosím, tohoto rizika dobře vědomi. Obecně jsem přesvědčen, že kvalita lesů závisí především na kvalitě a odbornosti práce Vás lesníků, nezbytné ohleduplnosti jeho návštěvníků a až následně na jakékoliv institucionální formě.

       Vážený pane Pecho, ještě jednou děkuji za pozvání na Vaší konferenci a přeji Vám, ať se daří křivoklátské lesy chránit a kultivovat takovým způsobem, který neomezí životy místních a bude naopak v souladu s jejich zájmy.

       S přátelským pozdravem

       Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu