Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl, ale pan…


Co Klaus neřekl, ale pan Marjanovič to o něm říká – dementi č. 34

Co Klaus neřekl, 20. 12. 2008

Před dvěma týdny jsme měli na pražském Hradě velmi hezkou a mimořádně přátelskou návštěvu slovinského prezidenta Türka. Mimo jiné zmínil, že měl docela „ostrý“ (přiznávám, že už nevím zcela přesně, jaký výraz použil) rozhovor s novinářem MfD Teodorem Marjanovičem. Tento rozhovor byl publikován až 20. prosince, tedy s dvoutýdenním zpožděním, což nebývá obvyklé. Je to asi tím, že se slovinský prezident – jak je vidět z publikovaného rozhovoru – nenechal vlákat do hry „hon na Klause“. 

Pan Marjanovič se (s odvolávkou na britský The Economist) ptal slovinského prezidenta, co říká na to, že Václav Klaus řekl, že „slovinské předsednictví bylo fraškou“. Daniel Türk se nedal nachytat a odpověděl, že „já takový citát neznám“.

Za sebe chci zcela rezolutně říci, že jsem nic takového neřekl a ani bych nikdy neřekl. Proč to ale pan Marjanovič říká? Jak vůbec mohl tento nesmysl vzniknout?

Při odpovědích na stále stejné otázky o tom, co může docílit Česká republika v rámci českého předsednictví EU (přesněji předsedání Evropské radě), se snažím o realismus. Nechci přispívat k vytváření nadměrných očekávání. Říkám, že je velký rozdíl mezi předsednictvím velké a malé země. I slovinský prezident odpověděl redaktorovi MfD, že všichni hrajeme v jedné hře, „i když některé země mají v té hře větší roli, jiné menší“. Jsme svědky toho, že předsednictví Německa na jaře 2007 po krachu Evropské ústavy vydupalo ze země Lisabonskou smlouvu. Všichni sledujeme rozsáhlé celosvětové aktivity prezidenta Sarkozyho při francouzském předsednictví EU. V tomto smyslu, a v tomto porovnání, nebylo Slovinsko v první polovině roku 2008 příliš vidět. Za tímto výrokem si stojím, ale to v žádném případě nebyla kritika Slovinska a už vůbec ne označení jeho předsednictví za frašku.

Zkusme být, i v médiích, aspoň trochu poctiví.

Václav Klaus, 20. prosince 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu