Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Komentář ředitele…


Komentář ředitele Zahraničního odboru KPR ke článku P. Černého

Jinýma očima, 16. 10. 2009

P. Černý ve svém článku o zahraničních cestách prezidenta republiky v LN 15. 10. 2009 píše, že nebýt zahraničních vydání knihy „Modrá, nikoliv Zelená planeta“ a několika summitů EU, kterým prezident po pádu Topolánkovy vlády předsedal, byl by program zahraničních cest českého prezidenta poměrně „chudý“, protože podle něj je prezident zván „jen do zemí typu Slovinska, Albánie nebo Ruska“. Později v textu je zmíněn ještě Vatikán.

Dovolím si oponovat adjektivu „chudý“, které by objektivní komentátor a férovější člověk seznámený s cestovním kalendářem i ostatních prezidentů v našem regionu nahradil spíše výrazem vyvážený, přiměřený, nebo dokonce prozíravý či prospěšný své zemi. Nejde jen o cesty ven. Českého prezidenta v letošním roce navštívil zcela rekordní počet prezidentů. I v letošním roce se prezident sešel s představiteli našich nejdůležitějších spojenců a partnerů (prezidenti: Obama,  Fischer, Perés, hlavy států V4, Turecka atd.), jednal s hlavami států dalších zemí (Gruzie, Ázerbajdžánu, Jordánska) a reprezentoval zemi na summitech NATO, EU, V4 a na setkání středoevropských prezidentů. 

Řídil spolu s Barrosem a Solanou celkem 6 summitů EU s klíčovými zeměmi světa – Japonskem, Čínou, Ruskem, Koreou, Pákistánem a Jordánskem. Proto bylo logické a pro zemi důležité, aby svou pozornost věnoval i ostatním zemím, s nimiž ČR spolupracuje a nebo spolupráci hodlá posílit. Není nic „chudého“ na oficiální návštěvě Slovinska, jehož nový prezident také navštívil Prahu a pozval prezidenta Klause do své země. Není nic „chudého“ na návštěvě dynamicky se rozvíjející Albánie. Tato cesta  navíc zapadla do konceptu prezidenta republiky navštívit každý rok aspoň jednu zemi v oblasti Balkánu. O tom, nakolik „chudá“ byla oficiální návštěva prezidenta Klause ve Vatikánu či návštěva Svatého otce v Praze, nemá snad ani smysl s autorem článku diskutovat, účelovost jeho útoku je zřejmá. Prezidentské návštěvy Albánie i Tuniska byly jako vždy při podobných akcích připraveny v těsné spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu a byly velmi kvalitně doprovázeny podnikatelskou misí, jejíž výsledky potvrdily, že čeští podnikatelé by naopak prezidentův program považovali za „chudý“, kdyby v něm akce tohoto typu chyběly.

Podobně je to i s programem konferenčních cest, který pokud jde o účast prezidenta rozhodně nelze označit za chudý. Byla více než jedna měsíčně. Navíc, jak to bylo s „očekávaným střetem s Al Gorem“  na univerzitě v kalifornské Santa Barbaře píše sám autor v článku LN ze dne 25. 03. 2009 v poněkud příznivějším tónu než dnes.

Ladislav Mravec, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, 16. října 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu