Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď prezidenta republiky…


Odpověď prezidenta republiky občanovi Pavlovi Uherkovi

Dokumenty, 19. 11. 2007

Vážený pane,

od pana Jakla jsem dostal Váš dopis, ve kterém vyjadřujete svůj nesouhlas s mým textem o událostech minulého víkendu v Praze. Neberu Vám právo Vašeho názoru, ale zaráží mne, že to z mé strany vidíte jako stanovisko „pokrytecké“. Mám strach, že jste mé názory pozorně nesledoval, nebo dobře nepochopil. Tak aspoň pár stručných slov.

Klasický liberalismus, doktrína „laissez faire“, koncepce minimálního státu a neviditelné ruky trhu, což je opravdu světový názor, který zastávám, není charakterizován „odporem k jakýmkoliv pravidlům“. Naopak, jasná pravidla považuje za předpoklad smysluplného fungování světa, který by klasičtí liberálové, a spolu s nimi já, navrhovali. Liberalismus opravdu není „typický bouráním pravidel“, jak Vy tvrdíte. Svobodu jednotlivce prosazuje, ale nevím, jestli s Vámi mohu souhlasit, že to dělá „vypjatým ideologickým prosazováním“. Prostě ji prosazuje a staví v žebříčku hodnot nesmírně vysoko. Ale určitě nemohu souhlasit s tím, že je liberalismus „příčinou oné postmoderní relativizace“ věcí a hodnot. To je názor, který jsem ještě nikdy neslyšel a který musím odmítnout. Postmoderní dobu, a hodnoty a postoje, které přináší, považuji naopak za nebezpečný útok na principy, kterým věřím a které jsem se od klasického liberalismu naučil.

Vůbec nechápu Vaše tvrzení, že „je to právě trh a liberální doktrína, která jednotlivce „vhazuje“ do přediva převážně materiálních a individualistických vztahů“. Trh je naopak institutem, který z atomizované společnosti dělá skutečně „lidskou“ společnost. Zrušení trhu – jak přesvědčivě ukázal komunismus – naopak společnost výrazně atomizuje. Tím se dostáváme k tomu, že se Vám nelíbí výrok M. Thatcherové, že „žádná společnost neexistuje“. Tomuto výroku, jako mnoho dalších neliberálů a nekonzervativců, jak je vidět nerozumíte. Ona tím pouze říká, že je společnost abstraktní entitou a že není nikdo, kdo by si jí směl přisvojovat a mluvit za ní.

Ale to všechno je jistě na delší diskusi, kterou v této podobě vést individuálně nemohu. Vedu ji však celým proudem svých textů a projevů, které si mimo jiné můžete přečíst na mé webové stránce (www.klaus.cz).

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 16. listopadu 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu