Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky Václava Klause na slavnostním uvítacím ceremoniálu na summitu prezidentů středoevropských zemí

Projevy a vystoupení, 25. 5. 2007

Dobrý den, vážení páni prezidenti, pane hejtmane, pane primátore, dámy a pánové, milé děti a hlavně milí Brňáci,

dovolte mi, abych vás všechny co nejsrdečněji pozdravil, abych u nás – v České republice a v Brně – pozdravil pány prezidenty, jejich  manželky i jejich delegace, abych pozdravil vás všechny a poděkoval vám za to, že jste nás dnes sem na náměstí Svobody přišli pozdravit. Jak jste již slyšeli, jedná se o 14. setkání prezidentů střední, východní a jižní Evropy. My jsme velmi rádi, že se toto setkání uskutečňuje právě v naší zemi a právě zde v Brně. Musím se přiznat, že volba na Brno pro mě osobně byla samozřejmá a já jsem tím chtěl dát jasný signál, jaké významné místo město Brno v naší zemi zaujímá.

Není to první setkání tohoto typu na půdě České republiky. První bylo před třinácti lety v Litomyšli, ale to tato iniciativa teprve začínala. Bylo tam tehdy pouze sedm prezidentů. Dnes jich je tu více než dvojnásobek – z regionu, který sahá od Severního a Baltického moře k moři Jaderskému a Černému, od Německa po Ukrajinu, od Polska po jih Itálie a balkánské země. Je to velmi významná část Evropy.

Jsem velmi rád, že se toto setkání každoročně koná. Je to pro nás mimořádná příležitost takto se setkat a strávit dva dny vážnými rozhovory jak o tomto regionu, tak o tom, co se děje kolem něho. Že to není region jednoduchý, cítíme všichni i z toho, že teprve v průběhu noci jsme dostali zprávu o mimořádné situaci na Ukrajině, která vedla k tomu, že odřekl svou účast v Brně ukrajinský prezident Juščenko. Sešly se zde země, které mají mnoho podobného, leccos ale také odlišného a právě o tom zde budeme dnes a zítra u vás v Brně hovořit. Jsou zde země, které jsou již dlouholetými členy Evropské unie, jsou zde země, jako je ta naše, které do Evropské unie vstoupily nedávno. A jsou zde i země, které na vstup do euroatlantických a evropských struktur teprve aspirují.

Já věřím, že naše jednání budou úspěšná. Věřím, že Brno předvede, že je dokonalým hostitelským městem. Věřím, že páni prezidenti a jejich manželky díky této návštěvě objeví krásu jižní Moravy a budou mít motivaci se sem ještě někdy vrátit. Dovolte mi, abych poděkoval všem těm stovkám lidí, kteří se o přípravu a organizaci tohoto setkání zúčastnily, ať už – nejdříve musím začít se zaměstnanci mého úřadu, tedy Kanceláře prezidenta republiky v Praze a musím poděkovat také jednomu neplacenému zaměstnanci této Kanceláře paní Livii Klausové. Chtěl bych poděkovat zaměstnancům Ministerstva zahraničních věcí České republiky, kteří spolu s námi toto setkání pořádají. Chtěl bych poděkovat zástupcům jihomoravského hejtmanství, brněnské radnice, Brněnských veletrhů, ale i stovkám dalších – armádě, policii, personálu letiště, personálu hotelů a restaurací, poděkovat tlumočníkům; prostě všem dalším. Věřím, že akce bude úspěšná a doufám, že Brno bude tato akce těšit, a že ho nebude obtěžovat. Děkuji vám.

Brno, Náměstí Svobody, 25. 5. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu