Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Prezident předal čestnou…


Prezident předal čestnou Zlatou plaketu Janě Štěpánkové

Dokumenty, 3. 9. 2009

Prezident republiky Václav Klaus přijal ve čtvrtek dne 3. září 2009 na Pražském hradě herečku Janu Štěpánkovou a předal jí u příležitosti jejích 75. narozenin Zlatou plaketu prezidenta republiky.

Vážená paní Štěpánková,

jsem rád, že Vám u příležitosti Vašeho životního jubilea mohu udělit Zlatou plaketu prezidenta republiky. Toto osobní ocenění jsem se rozhodl věnovat osobnostem, které nejen vynikly ve svém oboru, ale jejichž přínos je známý a uznávaný v celé naší společnosti a navíc oslovil a obohatil i mne osobně. Všechny tyto charakteristiky k Vašemu životu a umění bezpochyby dokonale patří.

Váš mimořádný umělecký přínos k českému kulturnímu životu v posledních pěti desetiletích je zcela výjimečný a nezaměnitelný. Během svého působení v libeňském Divadle S.K.Neumanna, ale především během dlouholetého angažmá v Divadle na Vinohradech jste ztvárnila řadu nezapomenutelných rolí české i světové dramatické tvorby. Většina naší veřejnosti Vás má samozřejmě spojenou i s filmovým plátnem a televizní obrazovkou. Desítky dramatických postav, jimž jste svým uměním dala a dáváte život, patří k tomu nejcennějšímu, co bylo u nás v této oblasti vytvořeno.

Nejen umělecký talent, jenž má bezpochyby kořeny i ve Vaší slavné rodinné tradici, ale také Vaše lidské a občanské kvality, které jste mnohokrát prokázala, právem patří k tomu, co ve Vás veřejnost obdivuje a uznává.

Přijměte proto, prosím, tuto Zlatou plaketu především jako výraz poděkování. Nejen mého osobního, ale zástupně i celé české kulturní veřejnosti. Přeji Vám do dalších let co nejpevnější zdraví, inspiraci a pocity uspokojení ze své práce.

Václav Klaus

(Text dopisu k udělení Zlaté plakety prezidenta republiky paní Janě Štěpánkové)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu