Klaus.cz






Hlavní strana » Co Klaus neřekl » Co Klaus neřekl, resp.…


Co Klaus neřekl, resp. neudělal ohledně jmenování Josefa Tošovského guvernérem centrální banky – dementi č. 22

Co Klaus neřekl, 5. 9. 2007


Časopis Euro otiskl dne 3. září 2007 článek o Josefu Tošovském, o jeho kandidatuře do funkce výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu, o jeho posledních letech v zahraničí i o jeho možné spolupráci s tajnými službami bývalého Československa. K tomu nemám žádný komentář, resp. nevidím žádný důvod jakékoli své souhlasné či nesouhlasné názory veřejně prezentovat.

Chtěl bych – pro historickou pravdu – pouze opravit evidentní nepravdu či nepřesnost, která se v tomto článku objevila v souvislosti s mou osobou. Je škoda, že se redaktoři Eura na mne neobrátili předem, rád bych jim odpověděl a nemusel bych vydávat toto dementi.

Autoři říkají, že „se tehdejší český (správně by však bylo československý) ministr financí Václav Klaus zeptal předsedy centrální banky Svatopluka Potáče, koho by doporučil ze čtyř kandidátů jako svého nástupce“. Jednoznačně prohlašuji, že jsem se předsedy Státní banky československé S. Potáče na nic neptal. Ne proto, že bych podceňoval jeho schopnosti v tomto smyslu, ale nic takového se neodehrálo. V SBČS jsem pracoval od února 1971 do listopadu 1987, všechny potenciální kandidáty na tuto funkci jsem osobně dobře znal a žádnou radu v tomto smyslu jsem nepotřeboval.

Autoři citovaného článku dále sdělují, že jsem se rozhodoval mezi Václavem Zahálkou, Ladislavem Rusmichem, Miroslavem Tučkem a Josefem Tošovským s tím, že mi S. Potáč „jednoznačně doporučil Tošovského“. Nic z toho není pravda, jména jako Zahálka, Rusmich či Tuček vůbec nevcházela v úvahu.

Předcházející vláda (a spolu s ní tehdy všemocný ÚV KSČ) vytipoval pro tuto funkci – protože k rozdělení monobanky (tedy SBČS) na centrální banku a na banky komerční by bylo bývalo došlo i bez 17. listopadu 1989 – dr. Bohumila Studýnku. To bylo jediné jméno, které existovalo. Z řady důvodů – mých osobních tehdejších pochybností (které teď necítím tak silně) i faktu, že byl navržen předcházejícím režimem – jsem hledal někoho jiného a sám jsem si vybral Josefa Tošovského. Jestli jsem udělal dobře je jiná věc, i když bych zásluhy Josefa Tošovského o prosazení radikální ekonomické reformy v letech 1990 – 1992 nikdy nesnižoval. Toto vysvětlení dávám jenom proto, aby se nešířily desinformace a nezůstávaly ve vzduchu jako nezpochybněná pravda.

Václav Klaus, 5. 9. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu