Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause na…


Odpovědi Václava Klause na otázky švýcarského deníku L‘Agefi o migrační krizi

Rozhovory, 11. 11. 2015

Pane prezidente, jste iniciátorem petice za zrušení kvót na uprchlíky pro Českou republiku. Může si Vaše země opravdu dovolit postavit se proti rozhodnutí Evropské komise?

Naše země si to nejen dovolit může, ale dovolit musí. Je povinností politických reprezentantů naší země přesně toto udělat. Naše země přece nemůže něco takového jako diktát „shůry“ ohledně toho, kdo u nás bude nebo nebude žít, koho si sem vezmeme nebo nevezmeme, přijmout.

V květnu jste odhadl, že vnucování kvót na uprchlíky může Evropskou unii rozbít. Některé země porušily schengenské dohody tím, že zavedly znovu kontroly na svých hranicích. Je to podle Vás předzvěstí zhroucení evropských institucí? https://www.klaus.cz/clanky/3753

Jakkoli evropské instituce rád nemám, jakkoli bych si přál, aby došlo k jejich naprosté rekonstrukci, nemyslím si však, že samotné povinné přerozdělování migrantů takové – tolik potřebné – změny vyvolá. Kéž by k takovým změnám došlo.

Někteří politici obviňují zaměstnavatele, že využívají nekontrolované přistěhovalectví kvůli levné pracovní síle. Jak se stavíte k této otázce?

Že zaměstnavatelé chtějí co nejlevnější pracovní síly, je logické. Oni musí minimalizovat náklady a to jim nevytýkejme. Jejich úkolem – a společenskou rolí – není řešit otázku migrace, to je úkolem politiků. Zajistit stabilitu, koherenci, soudržnost, elementární homogenitu, elementární shodu pohledů na styl a způsob života, atd., atd. v každé zemi je úkolem politiků, protože bez toho ani ti zaměstnavatelé nebudou mít možnost kohokoli zaměstnávat a vůbec podnikat.

Je možné, že Spojené státy hrají nějakou roli v této migrační krizi?

Nikoli bezprostřední, ale v jistém slova smyslu zcela zásadní. Spojené státy vytvořily dnešní svět k obrazu svému a ten obraz je špatný. Vývoz demokracie, rozbití řady států Předního a Blízkého východu, nesmyslný boj s Ruskem (jehož obětí je i Sýrie), atd. Takže, Spojené státy k tomu významným způsobem přispěly.

Vítězství strany Právo a spravedlnost (PiS) v Polsku, označované jako euroskeptické, Vám dává naději pro budoucí vývoj?

Dává, moc si přeji, abych nebyl zklamán. Prezident Duda vypadá dobře, PiS jako strana hájí mnoho správných idejí (některé ale nesprávné), ministerskou předsedkyni neznám. Velikou nadějí PiS samozřejmě je. Mají mou podporu.

Alimuddin Usmani, publikováno v ekonomickém deníku L’Agefi, 11. listopadu 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu