Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Prohlášení prezidenta…


Prohlášení prezidenta republiky po přijetí demise vlády

Dokumenty, 26. 3. 2009

Demisi vlády premiéra Topolánka jsem přijal. Zároveň jsem odstupující vládu pověřil, aby své funkce vykonávala do jmenování vlády nové. Přesná formulace naší ústavy zní: „Současně tuto vládu podle čl. 62 písm. d) ústavního zákona zákona ČNR č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, pověřuji vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády.“

Pro další vývoj, pro sestavování budoucí vlády, považuji za nezbytné vycházet ze tří následujících principů, ze kterých nebudu ustupovat: 

1. Řešení musí být rychlé. Vyžaduje to jak složitá hospodářská situace, tak naše předsednictví Rady Evropské unie, které musí vykonávat plnohodnotná vláda.

2. Nepřipustím neřešení situace, tedy setrvávání v dnešním provizorním stavu, jak někteří spekulují, např. do konce našeho předsednictví Rady Evropské unie či do řádných nebo i předčasných voleb.

3. Jsem připraven jmenovat pouze takovou vládu, která bude založena na politické dohodě v Poslanecké sněmovně. Přeběhlictví jako metoda vzniku vlád pro mne osobně, ale i pro celou českou veřejnost, nepřichází v úvahu. Tento způsob vytvoření minulé vlády nás přivedl do dnešní situace. 

Podobnou situaci jsem řešil v předcházejícím volebním období (při demisích vlád premiérů Špidly a Grosse) a při demisi první vlády Mirka Topolánka. Pokud by mi Mirek Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění vzniku jeho budoucí vlády, dal bych mu k tomu příležitost. 

Čas je významným faktorem. Proto budu již zítra dopoledne jednat s předsedou ČSSD Paroubkem a předsedou KDU-ČSL Čunkem.

Václav Klaus, 26. března 2009

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu