Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev na pohřbu generála…


Projev na pohřbu generála Špačka

Projevy a vystoupení, 13. 4. 2007

Prezident republiky, který je v těchto chvílích na dlouho připravované oficiální návštěvě Senátu, mě požádal, abych zde tlumočil jeho slova.

Vážení pozůstalí, vážení veteráni, dámy a pánové, dovolte, abych i já tímto prostřednictvím uctil památku generálmajora Antonína Špačka. Pana generála jsem osobně znal a hluboce jsem si ho vážil. Byl hrdinou, který ve chvílích ohrožení svobody a vůbec existence našeho národa neváhal riskovat svůj život, ale byl i člověkem, který nabídl svou moudrost a zkušenosti nové demokratické společnosti a který jí připomínal cenu svobody a nutnost svobodu neustále střežit.

Život generála Špačka se podobá dobrodružnému románu. Statečně bojoval s československou brigádou ve slavných bojích u Dunkerque. Po válce sloužil u Hradní stráže a byl jedním z předchůdců dnešních příslušníků hradních jednotek.

I do života pana generála vtrhnul roku 1948 komunismus a jeho režim. V jáchymovských dolech poznal, co je to komunistický vděk. Přišel o svou rodinu. Na rehabilitaci čekal do roku 1969, na vrácení hodnosti do roku 1974. Generálem se stal až v nové svobodné republice v roce 1991. Jeho autorita mezi veterány byla tak veliká, že byl od roku 2001 opakovaně volen předsedou Československé obce legionářské.

Lidem, jako byl generál Špaček, nikdy nebudeme dostatečně vděčni. Jeho odchod mezi legendy nesmí vést k zapomenutí jeho činů, ale musí být příležitostí k projevu naší hluboké úcty a hlavně ke snaze o pochopení smyslu jeho pohnutého života.

Čest jeho památce.

Přečetl generál Zbořil

 

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu