Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prohlášení  prezidenta …


Prohlášení  prezidenta  republiky Václava Klause na tiskové konferenci s prezidentem Bushem dne 5. června 2007

Tisková sdělení, 5. 6. 2007

Dámy a pánové, jsme zde netradičně v trojici, ale je to proto, že naše jednání s americkým prezidentem probíhala z české strany za účasti jak prezidenta, tak premiéra. Chceme tím navíc dát najevo, že zejména ve vztazích ke Spojeným státům jsou názory prezidenta republiky i vlády identické.

Jsme velmi rádi, že prezident Bush naši zemi navštívil ve své prezidentské funkci dokonce již podruhé, což je vůbec první případ, kdy zde byl americký prezident ve své funkci dvakrát. A jsme také rádi, že touto formou zahajuje svou cestu do Evropy.

Jeho návštěvu vnímáme jako potvrzení tradičního přátelství mezi Českou republikou a Spojenými státy, přátelství, které se projevilo vždy v klíčových okamžicích minulého století – ať už to byl rok 1918, 1945, 1989. My si toho velmi vážíme, je na co navazovat a máme pocit, že i tato návštěva k tomu přidala pár nových aspektů.

Vzájemně jsme se informovali o situaci v našich zemích i o našem hodnocení situace ve světě. Jsme si vědomi toho, že Spojené státy nesou vysokou míru odpovědnosti za vývoj ve světě a chtěl bych zdůraznit, že právě v tom má prezident Bush a Spojené státy podporu České republiky. Jasně to demonstrujeme i svou účastí v misích v Afghánistánu, Iráku, Kosovu. Hovořili jsme samozřejmě i o umístění americké vojenské základny u nás a v sousedním Polsku. Myslím, že si i v tom s prezidentem Bushem rozumíme a za velmi významné považujeme i to, že prezident Bush přislíbil, že vyvine maximální úsilí, aby tyto věci vysvětlil Rusku a prezidentu Putinovi. Upozornili jsme našeho hosta, že je nesmírně důležité, abychom pro tento projekt získali maximální podporu české veřejnosti, která je na tyto věci velmi citlivá. I toho si je prezident Bush jasně vědom.

Vyměnili jsme si také názory ohledně evropského integračního procesu a ujistili jsme pana prezidenta, že jak mně, tak vládě České republiky jde velmi o to, aby Spojené státy nebyly v Evropě vnímány jako konkurent. My se nepodílíme na vytváření sjednocené Evropy jako jisté protiváhy Ameriky. O to nám opravdu vůbec nejde. Záleží nám na pevných transatlantických vztazích, na vztazích mezi Českou republikou a Spojenými státy.

Bilaterální vztahy našich dvou zemí jsou bezproblémové, ale zdůraznili jsme panu prezidentovi, že vyřešení vízového problému by nepochybně napomohlo pozitivnímu vnímání tohoto stavu v naší zemi. Chtěl bych prezidentu Bushovi poděkovat za jeho krátkou, nicméně velmi intenzivní návštěvu v České republice a za velmi otevřený a přátelský dialog, který jsme mohli vést.

Václav Klaus, 5. 6. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu